Gå til innhold
Jonas Gahr Støre og Erna Solberg konkurrerer i stein-saks-papir.
Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet og Erna Solberg fra Høyre leder de største partiene i Norge, og møtes ofte til dueller både på Stortinget og tv.
Foto: Mona Hauglid/Arendalsuka

Om partiene for ungdomsskolen

Alle partier ønsker et best mulig samfunn, men de er uenige om hvilken vei som er den beste til målet.
  • 8.-10.
  • tekst
  • oppgave
  • 8.–10.

Lærerveiledning

Grunnleggende forståelse av hvordan partisystemet vårt fungerer er helt avgjørende for både forståelsen og tilliten til demokratiet.

Om opplegget

Formålet med denne oversikten er å gi elever på ungdomstrinnet en innføring i begrepene høyresiden, venstresiden og sentrum i norsk politikk.

Oversikten består av:

  • En kort tekst om partisystemet vårt, som plasserer partiene i blokkene høyre, venstre og sentrum.
  • Oppgaver som lar elevene utforske partisystemet vårt.

Hvordan bruke oversikten?

Her er et forslag til hvordan opplegget kan gjennomføres i klasserommet:

  1. Bruk tid først på å lese om de ulike partiblokkene.
  2. Gjør oppgaver i grupper eller individuelt.

Oversikten kan også benyttes som en referanse i arbeid med andre ressurser på Stortingets undervisningssider om partiene, Stortinget og demokratisk deltakelse. Her er noen relevante lenker:

I et demokrati er det viktig at det finnes flere alternativer å stemme på når det er valg. På Stortinget er det i dag 10 partier.

Partiene har ofte ulike meninger om hva som er de beste løsningene på problemer i samfunnet. Når det er valg, stemmer man på det partiet man er mest enig med.

Oversikt over partienes andel av de 169 representantene på Stortinget. Rødt: 8, SV: 13, Arbeiderpartiet: 48, Senterpartiet: 28, MDG: 3, Pasientfokus: 1, KrF: 3, Venstre: 8, Høyre: 36, FrP: 21.
Her ser du hvordan fordelingen av representanter på Stortinget ble etter valget i 2021.
Illustrasjon: Stortinget

Partiblokker

Ofte plasserer man partiene på venstresiden, høyresiden eller i sentrum for å vise hvor enige eller uenige de er med hverandre. Dette kalles ofte partiblokker.

Det er likevel ikke alltid så enkelt som at partiene som tilhører samme blokk er enige om alt, og uenige med partiene fra andre blokker. For eksempel finnes det partier både på høyresiden og venstresiden som er veldig opptatt av klima og miljø.

Veldig ofte samarbeider også partiene på venstre- eller høyresiden med partier i sentrum. For eksempel samarbeider Arbeiderpartiet og Senterpartiet i regjering i dag.

Trykk på pluss-tegnene for å lese mer om de ulike blokkene i norsk politikk:

Venstresiden

Hva kjennetegner venstresiden?

Partiene på venstresiden ønsker ofte et ganske høyt nivå på skatter og avgifter. Til gjengjeld skal staten betale for velferdsgoder som sykehus, utdanning og kulturtilbud.

De ønsker små økonomiske forskjeller mellom grupper i samfunnet, og er villige til å skattlegge dem med høyest inntekt mer for å oppnå dette.

Av partiene på Stortinget, plasserer vi gjerne Rødt (R), Sosialistisk Venstreparti (SV) og Arbeiderpartiet (A) på venstresiden.

Partilogoene til Rødt, SV og Arbeiderpartiet

Høyresiden

Hva kjennetegner høyresiden?

Partiene på høyresiden ønsker lavere skatter, og mener at private bedrifter kan levere mange av velferdstjenestene på en billigere og mer effektiv måte enn staten.

De snakker mindre om sosial utjevning, og er i større grad villige til å akseptere økonomiske forskjeller mellom grupper i samfunnet. 

Av partiene på Stortinget, plasserer vi gjerne Høyre (H) og Fremskrittspartiet (FrP) på høyresiden.

Partilogoene til Høyre og FrP.

Sentrum

Hva kjennetegner sentrum?

I det politiske sentrum, mellom høyre- og venstresiden, plasserer vi som regel Kristelig Folkeparti (KrF), Venstre (V) og Senterpartiet (Sp).

Miljøpartiet De Grønne (MDG) kaller seg «blokkuavhengig», og ønsker ikke å bli plassert i noen av «blokkene».

Partiene i sentrum kan samarbeide både med partier på høyresiden og venstresiden, avhengig av hvem de er mest enig med i enkeltsaker.

Partilogoene til Senterpartiet, MDG, KrF og Venstre.
Grafikk som viser partiblokkene på Stortinget. Rødt, SV og Arbeiderpartiet tilhører venstresiden. Senterpartiet, MDG, KrF og Venstre er plassert i sentrum. Høyre og FrP er plassert i høyresiden.

Ingen har rent flertall

I Norge er det utenkelig at noe parti skal få flertall alene på Stortinget. Så selv om Høyre og Arbeiderpartiet ofte har vært de største partiene, har de likevel vært avhengig av å samarbeide med andre partier å sikre flertall.

Partilederne står i vandrehallen i forbindelse med lokalvalget 2023.
Partilederne for de ni største partiene på Stortinget samlet i vandrehallen. Hvor mange kjenner du igjen?
Foto: Stortinget

I tillegg til de ni partiene over, ble Pasientfokus valgt inn på Stortinget med én representant i 2021. Pasientfokus stilte kun til valg i Finnmark, deres hovedsak er å få sykehus til Alta.

Oppgaver

Svar på spørsmålene under i små grupper eller individuelt.

  1. Partiene plasseres på venstresiden, høyreside og sentrum med utgangspunkt i økonomisk politikk. Tegn en linje og plasser partiene fra venstre til høyre.
  2. Skriv ned én sak du forbinder med hvert av partiene på Stortinget.
  3. I det norske Stortinget sitter det relativt mange politiske partier. Diskuter fordeler og ulemper ved å ha mange ulike partier representert i et parlament.