Om partiene for ungdomsskolen
I et demokrati er det viktig at det finnes flere alternativer å stemme på når det er valg. På Stortinget er det i dag 10 partier.
Partiene har ofte ulike meninger om hva som er de beste løsningene på problemer i samfunnet. Når det er valg, stemmer man på det partiet man er mest enig med.
Partiblokker
Ofte plasserer man partiene på venstresiden, høyresiden eller i sentrum for å vise hvor enige eller uenige de er med hverandre. Dette kalles ofte partiblokker.
Det er likevel ikke alltid så enkelt som at partiene som tilhører samme blokk er enige om alt, og uenige med partiene fra andre blokker. For eksempel finnes det partier både på høyresiden og venstresiden som er veldig opptatt av klima og miljø.
Veldig ofte samarbeider også partiene på venstre- eller høyresiden med partier i sentrum. For eksempel samarbeider Arbeiderpartiet og Senterpartiet i regjering i dag.
Trykk på pluss-tegnene for å lese mer om de ulike blokkene i norsk politikk:
Ingen har rent flertall
I Norge er det utenkelig at noe parti skal få flertall alene på Stortinget. Så selv om Høyre og Arbeiderpartiet ofte har vært de største partiene, har de likevel vært avhengig av å samarbeide med andre partier å sikre flertall.
I tillegg til de ni partiene over, ble Pasientfokus valgt inn på Stortinget med én representant i 2021. Pasientfokus stilte kun til valg i Finnmark, deres hovedsak er å få sykehus til Alta.
Oppgaver
Svar på spørsmålene under i små grupper eller individuelt.
- Partiene plasseres på venstresiden, høyreside og sentrum med utgangspunkt i økonomisk politikk. Tegn en linje og plasser partiene fra venstre til høyre.
- Skriv ned én sak du forbinder med hvert av partiene på Stortinget.
- I det norske Stortinget sitter det relativt mange politiske partier. Diskuter fordeler og ulemper ved å ha mange ulike partier representert i et parlament.