Gå til innhold
Gutt skater i en skatepark.
Foto: Stortinget

Demokratisk deltakelse i praksis

Politikerne bestemmer over mye som angår oss i hverdagen. Dette kan du som innbygger være med å påvirke, men hvordan går du fram?
  • 8.–10.
  • Gruppearbeid
  • 120 min
  • 8.–10.

Lærerveiledning

Hva er de viktigste politiske sakene der dere bor? La elevene si sin mening og forsøke å påvirke lokalmiljøet sitt!

Om opplegget

Demokratisk deltakelse i praksis er et gruppearbeid som styrker elevenes demokratiske ferdigheter. Det kan tilpasses klassens behov i både tid og innhold. Punktlisten nedenfor er ment som et forslag til hvordan arbeidet i klasserommet kan legges opp.

  • Tidsbruk avhenger av hvor lang tid gruppa trenger og har til rådighet, men dersom man kun skal jobbe med dette på skolen kan ca. 6 skoletimer være en pekepinn.
  • Prosjektet kan gjennomføres på skolen, men også tilpasses digitalt.
  • Oppgaven dekker kompetansemål i samfunnsfag og norsk.
  • Lærer utarbeider selv vurderingskriterier for de forskjellige oppgavene, dersom elevene skal vurderes i oppgaven.
  • I del to av prosjektet skal elevene delta selv, og velge én av fire påvirkningskanaler. Alle disse kan gjennomføres på ordentlig, dersom elevene ønsker det og tiden strekker til. Ellers kan de sendes til lærer. Oppgaven "Overbevis en politiker" kan kreve litt ekstra planlegging og lærer må kanskje bistå litt ekstra underveis.

Forberedelser

Lærer bør ha litt innsikt i hva som skjer i lokalsamfunnet. Snakk gjerne med elevene om saksgangen i et politisk vedtak. De bør f.eks. vite forskjell på kommunestyre og formannskap, og noe om veien fra forslag til vedtak. Noen relevante spørsmål til en klasseromsdiskusjon er:

  • Hvem er ordfører og hvilke partier sitter i kommunestyret?
  • Er det noen saker i lokalsamfunnet de har plukket opp og er engasjerte i?
  • Hva pleier elevene å gjøre for å få viljen sin? Har de noen måter å formulere seg på som pleier å funke?
  • Hva kjennetegner et godt argument? Når får de tillit til andre?

Elevene velger selv om de vil gjennomføre en muntlig eller skriftlig oppgave. Det kan være nyttig at lærer gjennomgår de forskjellige deltakelsesformene i del to på forhånd.

Gjennomføring

Prosjektarbeidet er delt i to deler: En forberedelsesdel og en gjennomføringsdel.

  • Del elevene inn i grupper.
  • I første del av prosjektet finner elevene en sak dere vil jobbe med og setter seg godt inn i denne. Det følger med et skjema elevene kan fylle ut for å gjøre seg kjent med relevante aktører og hvilke konsekvenser saken kan få.
  • I del to av prosjektet skal elevene delta selv. De skal velge én av fire påvirkningskanaler og forsøke å påvirke saken. Oppgaven kan gjennomføres på ordentlig dersom elevene ønsker det og tiden strekker til. Ellers kan de sendes til lærer. Oppgaven "Overbevis en politiker" kan kreve litt ekstra planlegging og lærer må kanskje bistå litt ekstra underveis.

Bygging av sykkelveier, fjerning av parkeringsplasser, fritidstilbud for unge og kollektivtransport er noen eksempler på politiske saker som lokalpolitikere bestemmer over.

I denne prosjektoppgaven jobber dere sammen i par eller små grupper, og setter dere inn i en aktuell sak fra deres lokalmiljø.

Sammen skal dere utforske saken, finne ut hva dere selv mener, og forsøke å få gjennomslag for deres mening.

Del 1: Finn en sak og utforsk

I første del av prosjektet finner dere en sak dere vil jobbe med, som dere setter dere godt inn i. Trykk på lenken under for å laste ned et skjema dere kan fylle ut.

  1. Bruk kommunens nettsider, lokalavisa eller andre kilder for å finne en aktuell sak fra ditt lokalmiljø.
  2. Hvem er de viktigste aktørene i denne saken? Finn 2-3 personer, organisasjoner eller partier som er spesielt opptatt av saken.
  3. Hva mener disse om saken? Skriv i 1-2 setninger om hva de mener. Husk å oppgi kilder.
  4. Hva mener du/dere om saken? Diskuter sammen, og skriv deres mening.

Del 2: Delta selv!

Nå skal dere gjøre det dere kan for at saken skal utvikle seg slik dere ønsker!

Det finnes flere måter å påvirke politikk på. Dere kan for eksempel skrive innlegg i avisa, holde et innlegg på et åpent folkemøte, lage innhold til sosiale medier, eller snakke med en politiker.

Hvordan vil dere delta? Klikk på lenkene under og velg hvordan dere vil fremme deres sak. Kjør demokratisk deltakelse!