Gå til innhold

Stortinget under krigen

Tyske fly over Stortinget.
Tyske fly over stortingsbygningen 9. april 1940.
Foto: Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Stortinget under krigen

  • 8.–10. VGS
  • Fordypning
  • 30 min
  • VGS
  • 8.–10.
I årene 1940-1945 ble demokratiet undertrykket av en autoritær okkupasjonsmakt. Nazistene inntok stortingsbygningen, mens kongen og regjeringen styrte fra eksil i London.
Lang kø til publikumsgalleriet på Stortinget.
Foto: Stortinget
Tyske soldater marsjerer nedover Karl Johans gate.
Foto: Riksarkivet

Den 8. april 1940 var det lang kø utenfor Stortinget. De frammøtte ville høre utenriksminister Halvdan Koths tale om situasjonen i Europa.

Fremdeles var Norge nøytralt, men Storbritannia og Frankrike la miner langs kysten vår for å stoppe tyske skip som kom med jernmalm fra Sverige. Regjeringen krevde at disse minene måtte fjernes.

Dagen etter var det tyske soldater som inntok Stortinget. På én dag gikk stortingsbygningen fra å være en åpen demokratisk arena, til å bli hovedkvarter for den tyske okkupasjonsmakten.

Til tross for opplysninger om at to tyske skip var blitt torpedert utenfor kysten av Sør-Norge, var det altså de britiske og franske minene som ble diskutert i Stortinget den 8. april. 

At den tyske invasjonen skulle komme allerede neste natt, var det ingen som forestilte seg.

Angrepet på Norge

Enten blir jeg stilt for krigsrett, eller så blir jeg krigshelt. Fyr!

Birger Eriksen

Kommandant på Oscarsborg festning 9. april 1940

De tyske nazistene angrep Norge med voldsomme skyts. Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Narvik var noen av stedene som ble inntatt med både fly og skip.

Angrepet kom overraskende, og uten noen krigserklæring i forkant.

De første meldingene om en tysk invasjon kom rundt midnatt. Ytterst i Oslofjorden ble den norske vaktbåten "Pol III" senket av den tyske torpedobåten "Albatross".

På Oscarsborg, like utenfor Oslo, forberedte de seg på kamper. Klokken 04.21 avfyrte kommandant Birger Eriksen og hans menn skuddene som senket det store krigsskipet Blücher.


Hvorfor angrep Tyskland Norge?

  • Norges lange kyst og nærhet til Storbritannia gjorde det strategisk viktig å etablere baser i Norge.
  • Tyskland var avhengig av jernmalm fra Sverige. Dersom de kontrollerte Norge, var de sikre på å ha tilgang til dette.
  • I følge nazistenes raseideologi var nordmenn en arisk rase, og hørte derfor hjemme i et tysk storrike.
Blücher synker i Oslofjorden.
Senkingen av Blücher forsinket den tyske invasjonen, slik at kongehuset, regjeringen og Stortinget fikk tid til å evakuere.
Foto: Riksarkivet
Tyske soldater på Torgallmenningen i Bergen.
Tyske soldater på Torgallmenningen i Bergen. Nazistene inntok Norge flere steder 9. april 1940.
Foto: Bergen fotoarkiv

Stortingets flukt – Elverumsfullmakten

Samtidig forberedte kongehuset, regjeringen og stortingsrepresentantene seg på å måtte flykte.

Da stortingspresident Carl Joachim Hambro ble varslet om den tyske invasjonen, beordret han evakuering av Stortinget med tog til Hamar. Kongefamilien og regjeringen skulle evakueres med samme tog.

Rett før klokken halv åtte samme morgen rullet toget ut fra Østbanen i Oslo, med kurs for Hamar.

På Hamar ble det holdt stortingsmøte, men dette måtte avbrytes fordi tyske styrker nærmet seg. I all hast ble lokalene forlatt, og Stortinget, regjeringen og kongen flyktet videre til Elverum.

Her vedtok Stortinget å overføre sin myndighet til regjeringen. På denne måten fikk regjeringen fullmakt til å ivareta Norges interesser til Stortinget igjen kunne samles.

Avtalen er kjent som Elverumsfullmakten, og ble avgjørende for at regjeringen kunne fortsette sitt arbeid fra eksil i Storbritannia under krigen.

Kongefamilien, stortingspresidenten og statsministeren går av toget på Hamar jernbanestasjon.
Stortingsrepresentantene er samlet i en sal.
Fotografi av Elverumsfullmakten.
En mann står foran ruinene av flere bygninger.
Kong Haakon VII løper.
Kong Haakon VII og Kronprins Olav står foran et tre.
Kong Haakon VII, Kronprins Olav og regjeringen sitter rundt et bord.
Kongefamilien, regjeringen og store deler av Stortinget på Hamar jernbanestasjon 9. april 1940. Nede til høyre ser du prins Harald.
Foto: Normann Fotoatelier/Anno Domkirkeodden

Etter at møtet var hevet på Elverum, fortsatte flukten for kongen, kronprinsen og regjeringen. Kong Haakon og kronprins Olav reiste først til Vestlandet, deretter Nord-Norge, før de innså at det var umulig for Norge å stanse de tyske styrkene.

Den 7. juni 1940 forlot de Norge, og dro i eksil i London hvor de sammen med regjeringen styrte den norske motstandsbevegelsen. Det skulle gå fem år før de kunne vende tilbake til Norge, og før landets folkevalgte igjen kunne samles på Stortinget.

Stortingets fasade med tysk banner under krigen. På banneret står det "Deutschland siegt an allen Fronten".
Foto: Riksarkivet
Josef Terboven og Vidkun Quisling i stortingsbygningen.
Foto: Riksarkivet

Mens kongefamilien, regjeringen og Stortinget flyktet, ble stortingsbygningen inntatt av tyskerne.

Rom og saler ble fylt med nazistiske symboler og ble brukt til møter og seremonier. Blant annet var Joseph Goebbels på besøk i 1940. Men bak kulissene foregikk det også en maktkamp om hvordan Norge skulle styres.

Josef Terboven, som var Hitlers partikollega gjennom mange år, og den norske politikeren Vidkun Quisling var hovedpersonene i denne.

Maktkampen mellom Terboven og Quisling

Klokken 22.00 kvelden 9. april, holdt Vidkun Quisling en radiotale der han erklærte seg selv som Norges nye statsminister.

Tyskernes hadde i utgangspunktet håpet at den norske regjeringen skulle overgi seg uten motstand. Da det ikke skjedde, henvendte representanter for det tyske nazipartiet seg til Vidkun Quisling og ba ham begå statskupp. De håpet at den norske motstanden skulle bli mindre dersom en "norsk" regjering tok makten.

Likevel blir Quisling fort avsatt av den tyske okkupasjonsmakten, som ikke anerkjenner hans styre. Bare noen uker etter 9. april blir Josef Terboven sendt til Oslo. Han får i oppdrag å opprette et tysk-kontrollert styre i Norge.


Hvem var Quisling?

  • Vidkun Quisling ble født i Fyresdal i Telemark i 1887.
  • På begynnelsen av 1920-tallet samarbeidet han med Fritjof Nansen for å hjelpe sultrammede ukrainere på Krim-halvøya. Han jobbet også for å hjelpe flyktninger fra Armenia.
  • På slutten av 1920-tallet bodde han i Moskva, hvor han blant annet jobbet for at Storbritannia og Sovjet skulle gjenoppta sine diplomatiske forbindelser.
  • Fra 1931-33 var han forsvarsminister i den Bondeparti-styrte regjeringen i Norge.
  • I 1933 stiftet han partiet Nasjonal Samling (NS). I løpet av tiden i Sovjet ble han radikalisert. Han så på nært hold hvor grusomt Stalins regime var, og ble samtidig tilhenger av nazistenes raseideologi.

Stortingsbygningen i diktaturets hender

Etter at det norske forsvaret kapitulerte 10. juni, vendte den tyske okkupasjonsmakten seg til Stortinget i et forsøk på å etablere et samarbeidsregime som skulle erstatte norske myndigheter.

Noen av medlemmene i Stortingets presidentskap var blitt igjen i Norge. Under sterkt press gikk de med på å erklære at Elverumsfullmakten var ugyldig og at regjeringen skulle avsettes. Kongen ble samtidig bedt om å trekke seg.

Kong Haakon nektet på sin side å akseptere denne avtalen. I en tale holdt fra eksil i London, gjorde han det klart at det var uaktuelt å forhandle med tyskerne.

Hans avvisning av alle forsøk på å forhandle med tyskerne, har blitt kjent som «kongens nei» i norsk historie, og motiverte mange til motstandskamp i Norge.

Til slutt ga tyskerne opp å forankre okkupasjonsregimet i lovlig valgte norske myndigheter. I stedet gjennomførte Reichskommissar Josef Terboven et kupp.

Den 25. september 1940 utnevnte Terboven en norsk regjering underlagt seg selv. Av regjeringens 13 statsråder, var ni fra det norske nazistpartiet Nasjonal Samling.

Josef Terboven, Joseph Goebbels med flere i stortingssalen.
Tyske soldater holder vakt utenfor Stortinget.
Vidkun Quisling hilser på Adolf Hitler.
Stortingssalen i bruk av den tyske okkupasjonsmakten under krigen. Et teppe med hakekors-symbol er hengt opp foran Eidsvold 1814-maleriet.
Eidsvoldsgalleriet med en byste av Hitler og tyske landskapsmalerier på veggene.
Vidkun Quisling med flere viser nazihilsen utenfor Slottet i Oslo.
I november 1940 besøkte Tysklands propagandaminister Joseph Goebbels (i midten) Stortinget.
Foto: Wiki Commons

Quisling og Terboven kom aldri overens med hverandre. Gjennom hele krigen er de rivaler, men tvinges til å samarbeide.

Terboven mente at Quisling var udugelig, og ønsket å ha mest mulig makt selv. Quisling, på sin side, hadde et godt forhold til Hitler som hadde lovet ham en ledende rolle i Norge.

I 1942 fikk Quisling formelt rollen som ministerpresident, og ledet en nasjonal regjering fram til 1945. Quislings politiske makt var likevel begrenset. Terboven hadde den øverste myndigheten.

Stortingsbygningen ble brukt av tyskerne gjennom store deler av krigen. Josef Terboven hadde sitt kontor i Eidsvollsgalleriet det meste av okkupasjonstiden.

I februar 1945 flyttet han til Oslo Handelsgymnasium. Stortingsbygningen ble da overlatt til den norske NS-regjeringen under Quislings ledelse.

Stor folkemengde utenfor Stortinget.
Foto: Rigmor Dahl Delphin / Oslo Museum
Stortingssalen med stortingspresident Hambro på presidentpodiet.
Foto: Stortinget

Tirsdag 8. mai 1945 kapitulerte Nazi-Tyskland. Datoen feires fremdeles som frigjøringsdagen, både i Norge og andre steder i Europa.

Okkupasjonsmakten og dens symboler ble raskt fjernet fra stortingsbygningen, og folket tok til gatene for å feire friheten.

Den 14. juni ble det første stortingsmøtet etter krigen holdt. Stortinget var igjen herre i eget hus.

Kong Haakon kom tilbake til Norge 7. juni 1945. På dagen fem år etter at han hadde forlatt landet. Han ble møtt av kronprins Olav, som hadde kommet tilbake noen uker tidligere, og et hav av folk som ville ta del i feiringen.

Våren og sommeren 1945 kalles gjerne fredsdagene. Overgangen fra diktatur tilbake til et legitimt, demokratisk styresett gikk nokså smertefritt.

Det var noe uenighet om hvordan Norge burde styres umiddelbart etter frigjøringen. Ikke minst var mange kritiske til Stortingets presidentskap, som de mente hadde gått for langt i å imøtekomme den tyske okkupasjonsmaktens ønsker våren 1940.

Oppdraget med å danne en midlertidig regjering fram til et nytt stortingsvalg kunne avholdes, gikk til Arbeiderpartiets leder Einar Gerhardsen.

Han dannet en samlingsregjering, som satt sommeren og deler av høsten 1945. Samlingsregjeringen var tverrpolitisk og hadde statsråder fra alle de store partiene i Norge.

Aldri mer 9. april

Selv om ukene og månedene etter frigjøringen bød på mange markeringer av at landets demokratiske institusjoner var gjeninnsatt, hvilte det også et stort alvor over perioden.

Andre verdenskrig var enormt ødeleggende. Land fra alle kontinenter ble trukket inn i konfliktene. Til sammen mistet rundt 70 millioner mennesker livet.

Kong Haakon i bil hilser folkemengden etter frigjøringen.
Kong Haakon kjører i åpen bil gjennom Oslos gater 7. juni 1945.
Foto: Oslo Museum
Ruiner av bygninger i Kirkenes sentrum.
Finnmark ble åsted for harde kamper mellom tyske og sovjetiske styrker. Sovjet slapp bomber mot tyske mål, mens tyskerne brant bygninger og ødela infrastruktur da de trakk seg ut av området. Her fra Kirkenes i 1944.
Foto: Finnmark Fylkesbibliotek

I Norge ble rundt 10.000 mennesker drept som direkte følge av krigen. Okkupasjonstiden forårsaket noen av de mest traumatiske hendelsene i norsk historie, som deportasjonen av norske jøder og nedbrenningen av Finnmark. Det er derfor vi sier "aldri mer 9. april".


Kilder

Disse kildene er brukt i arbeidet med artikkelen:

  • Store norske leksikon (snl.no)
  • Norgeshistorie.no (UiO)
  • Stortinget.no
  • Kongehuset.no