Bør 16-åringer få stemme?
Stortinget har flere ganger debattert om stemmerettsalderen skal senkes til 16 år, både ved stortingsvalg og lokalvalg.
Første gang var i 2002, foreløpig siste gang var i 2022. Da stemte et knapt flertall mot å senke stemmerettsalderen ved lokalvalg.
Se sammendrag av debatten om stemmerett for 16-åringer fra juni 2022.
Politikk angår også ungdom
En som mener det er på tide at Norge innfører stemmerett for 16-åringer, er Ingvild Wetrhus Thorsvik fra Venstre. Hun var én av de som stod bak forslaget da Stortinget debatterte det sist.
Hun mener det vil være en utvidelse av demokratiet å senke stemmerettsalderen til 16 år.
- 16-åringer kan påvirkes i aller høyeste grad av de beslutninger som tas både i kommunestyre og på Stortinget. Da må de også få bruke stemmen sin, sier hun.
Thorsvik mener det er mange politiske saker som unge er mer berørt av enn eldre:
- Politikernes beslutninger får store konsekvenser for unge. Hva politikerne bestemmer nå i klima- og miljøsaker, må de yngre generasjonene leve med konsekvensene av i fremtiden. I mange saker som er aktuelle her og nå, føler 16-åringene problemstillingene nærmere på kroppen enn eldre generasjoner, sier hun.
I verden
Det vanligste i verden er at man får stemmerett det året man fyller 18. Slik er det for eksempel i alle de nordiske landene.
Noen land i verden har likevel senket stemmerettsalderen til 16 år, blant annet Brasil, Argentina og Cuba.
I Europa er det også flere land som har lavere stemmerettsalder, enten ved nasjonale valg eller lokalvalg:
Listen over land hvor 16- og 17-åringer har stemmerett kan bli lenger i løpet av de neste ti årene.
Særlig er det nettopp klimaendringene som har utløst debatt om dette flere steder. Mange mener at også yngre velgere bør få påvirke miljøpolitikken gjennom å delta i valg.
Samtidig mener mange at 16- og 17-åringer ikke er modne nok til å stemme, og ikke har god nok innsikt i mange av de politiske sakene som er viktige i et valg.
I en rekke land, som Sverige, Italia, Spania og Frankrike har forslag om å senke stemmerettsalderen nylig blitt nedstemt i parlamentet, akkurat som i Norge.
Oppgaver
1. Se utdraget fra debatten i Stortinget om stemmerett for 16-åringer over. Hvilke argumenter brukes for og mot forslaget? 2. Klima- og miljøpolitikk trekkes ofte fram som en sak som vil påvirke unges liv i større grad enn eldre. Kan du komme på flere saker som angår 16- og 17-åringer mer enn voksne? 3. I løpet av 2000-tallet har 16- og 17-åringer fått stemmerett i flere land i verden, både i lokalvalg og i nasjonale valg. Bør det skje også i Norge? Enten lokalt, nasjonalt eller begge deler? Diskutér i klassen.