Gå til innhold
En stemmeseddel legges i en valgurne
Foto: Tore Fjeld/Kommunal- og distriktsdepartementet

Hva er valg?

Valg er grunnsteinen i demokratiet vårt. Gjennom valg bestemmer vi hvem som skal representere oss der hvor politiske avgjørelser tas.
  • 8.–10. VGS
  • Tekst
  • 10 min
  • VGS
  • 8.–10.

I september annethvert år er det valg i Norge. Enten til Stortinget eller til fylkesting og kommunestyrer.

Stortingsvalg

Hvert fjerde år er det stortingsvalg i Norge. Da velger folket 169 stortingsrepresentanter. De tar avgjørelser i politiske spørsmål som gjelder hele landet. Det vil si hvilke lover som skal gjelde og hvor mye penger staten skal bruke på ulike formål, som skole og sykehus.

Stortingsrepresentantene velges inn fra til sammen 19 valgdistrikter. Antallet representanter per valgdistrikt er avhengig av hvor mange som bor der, og hvor stort distriktet er. Oslo har flest representanter (20), mens Aust-Agder og Sogn og Fjordane har færrest (4).

Infografikk som viser Norges valgdistrikt med antall representanter: Finnmark 5, Troms 6, Nordland 9, Nord-Trøndelag 5, Sør-Trøndelag 10, Møre og Romsdal 8, Sogn og Fjordane 4, Hordaland 16, Rogaland 14, Vest-Agder 6, Aust-Agder 4, Oppland 6, Hedmark 7, Buskerud 8, Telemark 6, Oslo 20, Akershus 19, Vestfold 7, Østfold 9.
Når det er stortingsvalg, deles landet opp i 19 valgdistrikt.
Illustrasjon: Stortinget

Lokalvalg

Hvert fjerde år, to år etter et stortingsvalg, er det valg til fylkesting og kommunestyrer. Da velger innbyggerne representanter som skal styre kommunen og fylket.

Kommunen har for eksempel ansvar for å styre skole, barnehage, eldreomsorg og kultur. Fylkeskommunen har blant annet ansvaret for tannhelse og videregående skole.

Stemmesedler i et valglokale
Når man stemmer, plukker man en seddel fra det partiet man ønsker å stemme på.
Foto: Tore Fjeld/Kommunal- og distriktsdepartementet

Kan jeg stemme?

Alle norske statsborgere over 18 år, eller som fyller 18 i løpet av valgåret, har stemmerett og kan selv stille til valg ved Stortingsvalg.

Hvis du ikke er norsk statsborger, men har bodd i landet i minst 3 år kan du stemme eller stille til valg til fylkesting og kommunestyrer.

Hvordan stemmer jeg?

Valg skal være hemmelige. Det er et viktig demokratisk prinsipp. Derfor foregår de inne i valgavlukker (boder med forheng), slik at ingen skal se hva andre stemmer.

Før et valg lager partiene lister med navnene på sine kandidater. Det er disse listene man finner inne i valgavlukkene, og som man skal velge blant. Man stemmer altså ikke på én person, men på lister med flere kandidater fra samme parti.

Venstre driver valgkamp på Karl Johan
I ukene før et valg, driver partiene valgkamp for å overbevise flest mulig velgere om å stemme på dem.
Foto: Per Roppestad Christensen/Venstre
En kvinne kommer ut fra et valgavlukke med stemmeseddel i hånda.
Hemmelig valg er et viktig demokratisk prinsipp. Derfor trekker man for en gardin når man velger stemmeseddel.
Foto: Sturlason/Oslo kommune