Gå til innhold
Alle partilederne ved siden av hverandre i vandrehallen.
I Norge er mange ulike partier representert i nasjonalforsamlingen. Her er alle partilederne etter lokalvalget i 2023.
Foto: Stortinget

Partiguide for videregående

Bli bedre kjent med partiene på Stortinget! Hvilke saker er de mest opptatt av, og hvorfor samarbeider noen partier, mens andre ikke gjør det?
  • VGS
  • Fordypning
  • Oppgaver
  • 45 min
  • VGS

Lærerveiledning

Forholdet mellom partiene er helt avgjørende for hvordan landet styres. Formålet med partiguiden er å gi en fyldig oversikt partisystemet vårt.

Alle partiene på Stortinget spiller en spesiell rolle i demokratiet vårt. Til sammen representerer de Norges historie og utvikling.

Denne guiden består av flere artikler:

  • Én innledning om partisystemet, hvor blant annet begrepene ideologi og skillelinjer forklares.
  • Deretter følger én artikkel for hvert parti som er valgt inn på Stortinget.

Hvordan bruke partiguiden?

Hvordan partiguiden brukes i klasserommet, er opp til dere. Partiene kan fordeles på mindre grupper i forbindelse med prosjektarbeid, eller guiden kan benyttes som en referanse i arbeid med andre ressurser på Stortingets undervisningssider.

På siste side i partiguiden finner du en quiz og noen diskusjonsoppgaver som kan brukes i klasserommet.

Her er noen lenker til annet innhold som fint kan kombineres i arbeidet med partiene:

Partisystemet vårt

I et demokrati må det finnes flere alternativer å stemme på. Dersom en regjering ikke møter reell konkurranse om å vinne et valg, kan demokratiet i verste fall svekkes.

På Stortinget er det i dag 10 partier. Alle disse ønsker et best mulig samfunn, men er uenige om hvordan det skal oppnås.

På samme måte som partiene, har også folk ulike meninger om hvordan samfunnet bør være. Derfor trenger vi et mangfold av partier, som til sammen kan representere folkets meninger.

Hvem skal man stemme på?

Veldig få finner et parti som de er enige med i absolutt alle politiske saker. De fleste stemmer på det partiet som man er mest enige med i de sakene man selv syns er viktigst.

Hvilke saker man er opptatt av, kan endre seg gjennom livet. Faktisk pleier ca. hver tredje velger å skifte parti fra et valg til det neste.

Oversikt over partienes andel av de 169 representantene på Stortinget. Rødt: 8, SV: 13, Arbeiderpartiet: 48, Senterpartiet: 28, MDG: 3, Pasientfokus: 1, KrF: 3, Venstre: 8, Høyre: 36, FrP: 21.
De 10 partiene på Stortinget varierer ganske mye i størrelse.
Illustrasjon: Stortinget

Partienes ideologi

For å forstå partisystemet vårt, er ideologi et viktig begrep. Med ideologi menes en grunnleggende idé om hvordan samfunnet bør være.

Politikk handler om hva man gjør for å styre mot et slikt samfunn. Hvis man kjenner til partienes ideologier, kan man ofte forutsi hva de mener om forskjellige saker.

I Norge er det spesielt fire ideologier som er nyttige å vite om for å forstå partiene. Det kan være vanskelig å plassere partiene helt nøyaktig, fordi ideologiene i blant overlapper hverandre.

I oversikten under er partiene plassert omtrent der de hører hjemme. Du kan trykke på pluss-tegnene for å lese mer om hva som kjennetegner de ulike ideologiene.

Liberalisme

Liberalismens grunntanke er at mennesker er født frie og at staten skal beskytte denne friheten.

Liberalisme stammer fra opplysningstiden på 1700-tallet, og legger vekt på menneskers frihet og rettigheter. Disse rettighetene skulle beskyttes, og ikke undertrykkes av de med politisk makt.

På slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet gikk liberale partier inn for flere velferdsordninger og for at flere grupper skulle få stemmerett. De mente at staten skulle sikre alles mulighet til å klare seg selv.

Liberalisme i dag

I økonomisk politikk forbindes liberalisme fremdeles med at staten ikke skal ta for stor plass i samfunnet. Liberale partier ønsker gjerne fri og rettferdig handel.

Når det gjelder enkeltmenneskers rettigheter, er liberale partier gjerne engasjert i kampen mot diskriminering på bakgrunn av for eksempel kjønn, legning eller tro.

Konservativisme

Konservativisme handler om å bevare tradisjoner og verdier som samfunnet har bygget på i lang tid.

Konservative partier mener at politikk skal utformes med utgangspunkt i samfunnets tradisjoner. I norsk sammenheng betyr det gjerne kristen og humanistisk tradisjon.

Ser vi helt tilbake til 1700- og 1800-tallet, mente konservative tenkere at det beste for samfunnet var å bevare en sterk kongemakt. Denne statsformen hadde utviklet seg naturlig over lang tid, og var derfor den beste måten å styre samfunnet på, mente de.

Konservativisme i dag

I dag mener konservative partier at det skal være klare grenser for statens makt. Staten skal ikke ta på seg oppgaver som kan løses like godt eller bedre av andre, for eksempel private bedrifter eller ideelle organisasjoner.

Selv om konservative partier vil bevare tradisjonelle verdier, betyr ikke det at de er imot forandring og alt som er nytt. Men de er opptatt av at samfunnsutviklingen ikke bør gå for fort, da det kan føre til kaos.

Sosialisme

Sosialismens mål er et samfunn med små forskjeller mellom folk både økonomisk og sosialt.

Sosialistiske partier mener at staten bør spille en aktiv rolle i å utjevne økonomiske og sosiale forskjeller i samfunnet. Sosialisme oppstod på 1800-tallet, og utviklet seg etter hvert i ulike retninger.

På 1900-tallet etablerte det seg et skille mellom kommunistiske og sosialdemokratiske partier. Disse hadde ulike oppfatninger om hvor sterke politiske virkemidler det var nødvendig å ta i bruk.

Sosialisme i dag

Sosialisme har fremdeles som mål å bekjempe økonomisk ulikhet. I moderne tid har sosialistiske partier også vært opptatt av å bekjempe andre former for ulikhet i samfunnet, som forskjeller i makt mellom kvinner og menn i arbeidslivet.

I motsetning til liberale og konservative partier, mener sosialistiske partier at staten bør løse flere oppgaver enn i dag.

Grønn ideologi

Grønn ideologi legger vekt på at samfunnet må utvikles i tråd med hva som er økologisk forsvarlig.

Grønn ideologi er mye nyere enn de andre ideologiene som preger norsk politikk. Partier som tar utgangspunkt i grønn ideologi vokste fram på slutten av 1900-tallet.

På den tiden begynte problemene med forurensning og CO2-utslipp å få større oppmerksomhet både i media og i politikken.

Mange som engasjerte seg i miljøbevegelsen mente at de tradisjonelle ideologiene ikke tok nok hensyn til naturen, og ønsket helt nye politiske løsninger.

I dag har mange land, særlig i Europa, partier som identifiserer seg som grønne i stedet for eldre, tradisjonelle ideologier. For disse partiene er vern av naturen viktigere enn økonomisk vekst.

Diagram som viser partienes ideologiske tilhørighet.

Hvilke partier som kan samarbeide, avhenger av ideologien deres. Selv om partiene er uenige i enkeltsaker, kan de fortsatt samarbeide hvis den grunnleggende ideologiske forskjellen ikke er for stor. Da kan de vanligvis finne en måte å komme til enighet på.

Politiske skillelinjer

Et annet begrep som brukes for å forklare forskjeller mellom partiene er politiske skillelinjer. Skillelinjer handler om politiske konflikter som har eksistert i samfunnet i lang tid.

Det er vanlig å sortere partiene langs en akse med en «venstreside», en «høyreside» og et «sentrum».

Poenget med dette er å vise hvor stor avstand det er mellom partiene, og hvor sannsynlig det er at ulike partier kan samarbeide med hverandre.

Jonas Gahr Støre og Erna Solberg i vandrehallen.
Arbeiderpartiet og Høyre har i mange år vært hovedmotstanderne i norsk politikk. De har for eksempel ulikt syn på hvilke oppgaver som bør løses av staten.
Foto: Stortinget

Men den klassiske venstre-høyre-aksen passer ikke like godt for å forklare avstanden mellom partiene i alle saker. Derfor er det nyttig å kjenne til flere skillelinjer, og vite sånn omtrent hvor partiene befinner seg på disse.

Veldig mye av politikken i Norge kan plasseres i én av fem skillelinjer:

  1. Offentlig-privat dreier seg om hvor åpen man er for å la private firmaer tilby velferdstjenester som skole, barnehage og helsehjelp.
  2. Sentrum-periferi handler om forskjellene mellom store byer og distriktene. Dette rommer mye, for eksempel tilgang på helse- og transporttilbud i distriktene, og fordeling av oppgaver mellom staten og kommunene.
  3. Religiøs-sekulær går ut på hvilken rolle tradisjonelle kristne verdier skal ha i samfunnet. Noen konkrete eksempler er synet på abort og religionsundervisning i skolen.
  4. Vekst-vern handler om balansen mellom økonomisk vekst og naturvern. For eksempel spørsmål om oljeutvinning.
  5. Innvandring viser til synet på hvor mange flyktninger vi bør ta imot og hva slags integreringspolitikk man ønsker.

Avstanden mellom partiene er ulik avhengig av hvilket politisk tema det er snakk om. Noen partier står for eksempel nærmere hverandre i miljøpolitikk enn i økonomisk politikk. Dette forklarer også hvorfor noen partier kan samarbeide og andre ikke.

For eksempel valgte SV å ikke bli med i regjering sammen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet etter valget i 2021. Særlig i miljøpolitikk var avstanden mellom de tre partiene for stor til at de kunne danne regjering sammen.

Et annet eksempel fikk vi i 2020, da FrP trakk seg fra Solberg-regjeringen. For FrP var avstanden til Venstre og KrF for stor i både miljø- og innvandringspolitikk.

Kirsti Bergstø og Trygve Slagsvold Vedum i vandrehallen.
Kirsti Bergstø fra SV og Trygve Slagsvold Vedum fra Senterpartiet er enige i mye, men ikke alt.
Foto: Stortinget
Sylvi Listhaug og Guri Melby i vandrehallen.
FrP og Venstre regnes begge som borgerlige partier. Likevel er avstanden mellom dem stor i mange politiske saker.
Foto: Stortinget

Disse eksemplene viser at selv om partier har ideologiske fellestrekk, kan ulike meninger i enkeltsaker avgjøre hvilke partier som samarbeider. Og motsatt: Partier med helt forskjellig ideologisk bakgrunn kan finne sammen i enkeltsaker.

Hvilke politiske saker som er viktigst for partiene og velgerne, endrer seg fra valg til valg. Derfor kan også partienes evne til å samarbeide med hverandre endre seg over tid.


Kilder

Disse kildene er brukt i arbeidet med partiguiden:

  • Partienes nettsider
  • Store norske leksikon (snl.no)
  • Valgforskning.no
  • Velgerundersøkelsen (SSB)
  • Norgeshistorie.no (UiO)
  • Stortinget.no
  • Valgdirektoratet.no