Gå til innhold
Emilie Enger Mehl svarer på spørsmål under spørretimen.
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) svarer på spørsmål under spørretimen.
Foto: Stortinget

Følg spørretimen fra klasserommet

Nesten hver onsdag er det spørretime i Stortinget. Da kommer medlemmer av regjeringen for å svare på kritiske spørsmål om aktuelle saker fra opposisjonen.
  • VGS
  • Gruppearbeid
  • 45 min
  • VGS

Lærerveiledning

Stortingets spørretime er en god anledning til å ta opp dagsaktuelle politiske problemstillinger med elevene.

Om opplegget

I spørretimen tar stortingsrepresentanter opp dagsaktuelle saker, som ofte omtales i aviser og sosiale medier.

Å følge Stortingets spørretime gir elevene innsikt i politiske skillelinjer og skaper forståelse for hvordan parlamentarismen fungerer i praksis.

Etter å ha sett spørretimen, kan dere diskutere sakene og reflektere sammen. Hva synes elevene om svarene fra statsrådene? Hvilke saker engasjerer dem? Hvordan fungerer Stortinget som debattarena?

Å følge spørretimen kan være med på å utvikle elevenes kritiske tenkning og demokratiske deltakelse.

Nyttig å vite om spørretimen for deg som er lærer

Spørretimen arrangeres nesten hver onsdag fra oktober til juni. Hver mandag, rundt klokka 11, gir Statsministerens kontor beskjed til Stortinget om hvilke statsråder som møter påfølgende onsdag. Dette publiseres umiddelbart på Stortingets nettsider.

Som regel stiller tre statsråder til spørretimen. Statsrådene får spørsmål om saker innenfor det de selv har ansvaret for. Det er vanlig at det største opposisjonspartiet stiller første spørsmål, deretter det nest største, osv.

Omtrent en onsdag i måneden er det statsministeren som møter i spørretimen. Da er det som regel de andre partilederne som stiller spørsmålene.

Spørretimen er delt i to: Muntlig del, som begynner klokka 10, kalles også spontanspørretimen. I denne delen av spørretimen er ikke spørsmålene sendt inn på forhånd. Skriftlig del begynner ca. 11.15. Her er spørsmålene sendt inn på forhånd.

Muntlig del vil som regel være mest interessant å følge i klasserommet, med mindre det er konkrete spørsmål dere vet er relevante i skriftlig del.

Spørretimen er politisk ferskvare. Ofte vil det være innslag fra spørretimen på nyhetene samme kveld, særlig hvis statsministeren har vært der. Det er en god anledning til å oppfordre elevene til å se nyheter samme kveld.

Det har en egenverdi å se spørretimen direkte, men dersom det ikke passer med timeplanen, er det mulig å se spørretimen i opptak i Stortingets videoarkiv:

Lenke åpnes i ny fane.

Og husk: Stortingets publikumsgalleri er alltid åpent når det er debatt i Stortinget. Dersom du har anledning, ta gjerne med deg klassen til Stortinget. Beregn i så fall ca. ti minutter til sikkerhetskontroll. Les mer om å besøke galleriet ved å trykke på denne lenken (åpnes i ny fane).

Forberedelser

For å få mest mulig ut av spørretimen, er det lurt å bruke litt tid på forberedelser og oppsummering i etterkant.

Debattformen i Stortinget er ganske annerledes enn på tv. Tonen er mer formell, og spørsmålene kan være mer tekniske og detaljerte. Derfor er det en fordel å ha brukt litt tid på å sette seg inn i hva de ulike statsrådene har ansvar for. Oversikter over dette finner dere blant annet på regjeringens nettsider.

Grunnleggende kjennskap til politiske skillelinjer og maktfordelingen mellom Storting og regjering er også en fordel. Her er noen ressurser som kan være nyttige å bruke i forarbeidet:

Gjennomføring

Undervisningsopplegget inneholder en kort video som forklarer hva spørretimen er, samt tre foiler med oppgaver som elevene kan jobbe med før, underveis og i etterkant av spørretimen. Dere kan jobbe med oppgavene i grupper, i plenum, eller begge deler.

Her er et forslag til hvordan dere kan jobbe med spørretimen:

  1. Begynn med å se filmen sammen. Snakk om Stortingets kontrollfunksjon, hvem som sitter med det politiske ansvaret i samfunnet og sentrale politiske skillelinjer i Norge.
  2. To dager før spørretimen, blir det klart hvilke statsråder som skal møte. De første oppgavene kan gjøres når dere vet hvem som kommer, før dere ser spørretimen. Bruk gjerne ressursene nevnt over, regjeringens nettsider og media som hjelpemidler for å svare på oppgavene.
  3. Følg spørretimen i klassen! For å svare på spørsmålene, er det mer enn tilstrekkelig å følge debatten i en halvtime omtrent. Spørretimen begynner presis klokka 10. Underveis noterer elevene svar på spørsmålene på foil nummer 2.
  4. Oppsummer spørretimen sammen. Spørsmålene på foil 3 kan være til hjelp.

For tiden sitter Arbeiderpartiet og Senterpartiet i regjering. Det betyr at det er de to partiene som får sine politiske løsninger utfordret av de andre partiene i spørretimen.

play-button

Få spørretimen forklart på ett minutt!

Dere kan følge spørretimen direkte fra Stortingets nettsider. Nederst på denne siden finner dere oppgaver dere kan jobbe med før, underveis og etter spørretimen.

Gå til Stortingets nett-TV for å følge debattene direkte:

Lenke åpnes i ny fane.


Hva er spørretimen?

  • Spørretimen avholdes nesten hver uke, på onsdager.
  • Vanligvis stiller tre medlemmer fra regjeringen i den delen av spørretimen.
  • Unntaket er når statsministeren kommer. Da er det ingen andre fra regjeringen som stiller.
  • Formålet med spørretimen er å gi Stortinget informasjon om regjeringens holdning og arbeid med aktuelle politiske problemstillinger.
  • I tråd med parlamentarismen gir Stortinget kontroll over regjeringen. Hvis et flertall i Stortinget ikke lenger har tillit til regjeringen, må den gå av.
  • Spørretimen er et av verktøyene Stortinget bruker for å kontrollere regjeringen.

Forberedelser

Spørsmålene under kan gjøres som en del av forberedelsene til å se spørretimen. 1. Hvem fra regjeringen møter i spørretimen? 2. Hvilke politiske områder har disse ansvar for? 3. Er de ulike opposisjonspartiene uenige med Arbeiderpartiet og Senterpartiet i disse temaene? På hvilke måter da? Husk at opposisjonen kan ha ulike motiver for hvorfor de er uenige med regjeringen. 4. Hvilke saker tror dere opposisjonen på Stortinget kommer til å spørre om? Bruk gjerne media som kilde her! Spørsmålene i spørretimen tar ofte utgangspunkt i dagsaktuelle saker. 5. Hva ville dere spurt om hvis dere fikk sjansen?

Marie Sneve Martinussen stiller spørsmål til Støre.
Foto: Stortinget
Marie Sneve Martinussen stiller spørsmål til Støre.
Foto: Stortinget