Gå til innhold
Skoleelever stemmer ved skolevalg.
På de fleste videregående skoler arrangeres det skolevalg før både lokalvalg og stortingsvalg. Her fra Foss vgs. i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Bør 16-åringer få stemme?

11. september 2023 var det lokalvalg. Det kan ha vært et av de siste lokalvalgene hvor 16- og 17-åringer ikke fikk delta.
  • 8.–10. VGS
  • Tekst
  • Oppgave
  • 45 min
  • VGS
  • 8.–10.

Lærerveiledning

Hva om også Norge senket stemmerettsalderen til 16 år? Diskutér med elevene!

Om opplegget

Denne undervisningsressursen inneholder en artikkel som kort beskriver tematikken rundt 16-årig stemmerett og en video med et utdrag fra Stortingets debatt om å innføre dette i 2022.

Målet med opplegget er at elevene skal bli kjent med debatten om stemmerett for 16-åringer, og reflektere rundt sin egen rolle i demokratiet. Det passer for elever i ungdomsskolen og videregående skole.

Forberedelser

Det er lurt å ha grunnleggende kjennskap til stemmerette og demokratiets utvikling. Ut over det kreves ingen forberedelser.

Gjennomføring

Her er et forslag til hvordan opplegget kan gjennomføres i klasserommet. Opplegget kan gjennomføres på en skoletime.

  1. Sett av tid til at elevene får lest artikkelen. Se gjerne videoen sammen.
  2. Nederst på siden finner du noen diskusjonsoppgaver. Oppgavene kan diskuteres i små grupper eller i plenum.

Stortinget har flere ganger debattert om stemmerettsalderen skal senkes til 16 år, både ved stortingsvalg og lokalvalg.

Første gang var i 2002, foreløpig siste gang var i 2022. Da stemte et knapt flertall mot å senke stemmerettsalderen ved lokalvalg.

play-button

Se sammendrag av debatten om stemmerett for 16-åringer fra juni 2022.

Politikk angår også ungdom

En som mener det er på tide at Norge innfører stemmerett for 16-åringer, er Ingvild Wetrhus Thorsvik fra Venstre. Hun var én av de som stod bak forslaget da Stortinget debatterte det sist.

Hun mener det vil være en utvidelse av demokratiet å senke stemmerettsalderen til 16 år.

Stortingsrepresentant Ingvild Thorsvik
Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) var én av de som stod bak forslaget da Stortinget stemte over stemmerett for 16-åringer i 2022.
Foto: Baard Salvesen/Venstre

- 16-åringer kan påvirkes i aller høyeste grad av de beslutninger som tas både i kommunestyre og på Stortinget. Da må de også få bruke stemmen sin, sier hun.

Thorsvik mener det er mange politiske saker som unge er mer berørt av enn eldre:

- Politikernes beslutninger får store konsekvenser for unge. Hva politikerne bestemmer nå i klima- og miljøsaker, må de yngre generasjonene leve med konsekvensene av i fremtiden. I mange saker som er aktuelle her og nå, føler 16-åringene problemstillingene nærmere på kroppen enn eldre generasjoner, sier hun.

I verden

Det vanligste i verden er at man får stemmerett det året man fyller 18. Slik er det for eksempel i alle de nordiske landene.

Noen land i verden har likevel senket stemmerettsalderen til 16 år, blant annet Brasil, Argentina og Cuba.

I Europa er det også flere land som har lavere stemmerettsalder, enten ved nasjonale valg eller lokalvalg:

Europakart hvor land med stemmerettsalder lavere enn 18 år er markert. Skottland: 16 år til det skotske parlamentet og i lokalvalg. Wales: 16 år til det walisiske parlamentet og i lokalvalg. Tyskland: 16 år ved lokalvalg i 7 av 16 delstater. Sveits: 16 år ved lokalvalg i én av 23 kantoner. Estland: 16 år ved lokalvalg. Østerrike: 16 år. Malta: 16 år. Hellas: 17 år.
Europeiske land med lavere stemmerettsalder enn 18 år.
Illustrasjon: Stortinget

Listen over land hvor 16- og 17-åringer har stemmerett kan bli lenger i løpet av de neste ti årene.

Særlig er det nettopp klimaendringene som har utløst debatt om dette flere steder. Mange mener at også yngre velgere bør få påvirke miljøpolitikken gjennom å delta i valg.

Samtidig mener mange at 16- og 17-åringer ikke er modne nok til å stemme, og ikke har god nok innsikt i mange av de politiske sakene som er viktige i et valg.

I en rekke land, som Sverige, Italia, Spania og Frankrike har forslag om å senke stemmerettsalderen nylig blitt nedstemt i parlamentet, akkurat som i Norge.

Oppgaver

Diskuter to og to eller i små grupper.

  1. Se utdraget fra debatten i Stortinget om stemmerett for 16-åringer over. Hvilke argumenter brukes for og mot forslaget?
  2. Klima- og miljøpolitikk trekkes ofte fram som en sak som vil påvirke unges liv i større grad enn eldre. Kan du komme på flere saker som angår 16- og 17-åringer mer enn voksne?
  3. I løpet av 2000-tallet har 16- og 17-åringer fått stemmerett i flere land i verden, både i lokalvalg og i nasjonale valg. Bør det skje også i Norge? Enten lokalt, nasjonalt eller begge deler? Diskutér i klassen.
En stemme avlegges i en stemmeurne.
Foto: Sturlason/Oslo kommune