Gå til innhold
Dialogduk er en gruppeøvelse i muntlige ferdigheter og å sette seg inn i andres argumenter.

Dialogduker om politiske saker

Å engasjere seg handler ikke bare om å argumentere for sin egen mening. For å virkelig forstå en politisk sak må vi kunne lytte til andres argumenter og stille kritiske spørsmål.
  • 8.–10. VGS
  • Gruppeoppgave
  • 90 min
  • VGS
  • 8.–10.

Lærerveiledning

Tren elevene i muntlige ferdigheter som å lytte, stille kritiske spørsmål og innhente og bruke kilder, samtidig som de setter seg inn i aktuelle politiske spørsmål!

Om opplegget

Dialogdukene er en øvelse i muntlige ferdigheter og kritisk tenking. De kan brukes både som introduksjon og avslutning til et tema, og de kan tilpasses ulike elevgrupper og enkeltelever.

Dialogdukene er knyttet til ulike saker som er aktuelle i stortingsvalget 2025. Det finnes ni ulike dialogduker for ulike tema. Du vurderer om du vil la alle elevene jobbe med samme dialogduk, eller la de ulike gruppene velge.

Fremgangsmåte

Elevene sitter i grupper på fire, og får utdelt en dialogduk med et spørsmål i midten. På baksiden står en beskrivelse av oppgaven til elevene.

I hvert hjørne på duken står det skrevet en påstand som svarer på spørsmålet. Hver elev fordyper seg i én påstand, i en researchfase på ca. 1 skoletime. Her skal de bruke kilder til å finne argumenter som underbygger deres påstand.

Elevene får utdelt hvert sitt hjelpeark til å notere argumenter for påstanden, og kilder.  

Last ned hjelpearket her (word)

Kilder kan f.eks. være nyhetsartikler, nettsidene til organisasjoner, eller debattprogrammer. Andre ressurser på stortinget undervisning kan også være nyttige, se forslag nederst. 
  
Etter researchfasen presenterer elevene i gruppa argumentene for hverandre. Resten av gruppa lytter og stiller oppfølgingsspørsmål.  
  
Når alle på gruppa har presentert sine påstander og argumenter, skal gruppa diskutere. De tar utgangspunkt i argumentene som har blitt presentert, og stiller kritiske spørsmål til både sine egne og de andres påstander. 
  
Etter diskusjonen skal elevene rangere påstandene fra minst til mest enig, og begrunne hvorfor. Til slutt kan dere ta en gjennomgang i klasserommet.

Relaterte ressurser

Dialogdukene kan suppleres med andre av våre undervisningsressurser. Her er noen forslag:

Bonusoppgave

Mange av påstandene er hentet fra partienes partiprogram, eller uttalelser i mediene. En bonusoppgave kan derfor være å be elevene finne ut av hvilke partier som mener hva. Ble de overrasket over hva de fant ut? Hvorfor? Påvirker dette hva elevene selv mener?

 

Dialogduk er en gruppeøvelse der dere både fordyper dere i hver deres påstand, og øver på å lytte til andre og vurdere ulike argumenter opp mot hverandre. 

Dere jobber sammen i grupper på fire med ett politisk saksområde, og setter dere inn i ulike påstander. Til slutt skal dere diskutere dere frem til hva dere er mest og minst enige i. 

Hver gruppe jobber med én dialogduk.