

11 spørsmål og svar om stortingsvalget
1. Hva er Stortinget?
Mange tenker på stortingsbygningen når de hører ordet «Stortinget». Stortingsbygningen ligger i Karl Johans gate i Oslo.
De som jobber på Stortinget kaller vi stortingsrepresentanter. De er 169 og når de er samlet kaller vi også dem for «Stortinget».
Stortinget bestemmer hvilke lover som skal gjelde i Norge og hva våre felles penger skal brukes på.


2. Hva er stortingsvalg?
Stortingsvalg er valg til Stortinget. Da velger vi de 169 stortingsrepresentantene, som skal sitte sammen på Stortinget.

3. Hvorfor har vi stortingsvalg?
Vi har stortingsvalg fordi det er folket som skal bestemme hvem som sitter på Stortinget. Det er noe av det viktigste i et demokrati.

4. Når er stortingsvalget?
Valgdagen er mandag 8. september 2025.
5. Hvor ofte er det stortingsvalg?
Det er stortingsvalg hvert fjerde år. Etter valget i 2025, er neste valg i 2029.

6. Hvem kan stemme?
Alle som har stemmerett, kan stemme i valget. Vi får stemmerett det året vi fyller 18 år. I stortingsvalget er det bare norske statsborgere som kan stemme.
7. Hvem kan vi stemme på?
I stortingsvalget stemmer vi på politiske partier. Før valget lager alle partiene lister som vi kan stemme på. På listene står det navn på personer som partiene vil at skal sitte på Stortinget.


8. Hvor kan vi stemme?
Stortingvalget foregår i hele landet. For å stemme, går vi til et valglokale. Vi kan enten stemme på forhånd (forhåndsstemme) eller stemme på valgdagen. De som vil forhåndsstemme, kan gjøre det hvor som helst i landet. De som vil stemme på valgdagen, må gå til valglokalet der de bor.
I Norge har vi hemmelig valg. Det betyr at ingen kan kreve å få vite hvilket parti andre har stemt på.

9. Hvem kommer til på vinne valget?
Ingen vet sikkert hvem som kommer til å vinne valget. Først når valget er ferdig og alle stemmene talt opp, vet vi hvem som har fått flest stemmer.
10. Hva skjer etter valget?
Når valglokalene stenger, skal stemmene telles opp for å finne ut hvor mange stemmer de forskjellige partiene har fått. Jo flere stemmer, jo flere stortingsrepresentanter!

Når det nye Stortinget er på plass, er det stortingsrepresentantens oppgave å bestemme hvilke partier som skal lage en regjering.
11. Hvem blir statsminister?
Ofte blir lederen i det partiet som har fått flest stemmer statsminister. Men det trenger ikke alltid å være sånn. Det er fordi partiene samarbeider med hverandre.
Hvis flere partier som samarbeider, blir større enn partiet som har fått flest stemmer, kan en annen partileder bli statsminister.

Diskusjonsoppgave
Nå skal dere gå gjennom en del ord som kan knyttes til stortingsvalg. Diskuter dere frem til hva dere tror det betyr.
- Demokrati
- Stortinget
- 169
- Stortingsrepresentant
- Valgdisktrikt
- Stemmerett
- Valglokale
- Politisk parti
- Regjeringen
- Hemmelig valg
- Flertall
- 18 år
