Gå til innhold
Karikaturtegning fra 1814 som viser de allierte som steker Napoleon i en bakerovn.
Karikaturtegning fra 1814: Lederne for de allierte landene (Sverige, Russland, Preussen, Østerrike og Storbritannia) dytter Napoleon inn i en bakerovn. Karl Johan er avbildet helt til venstre.
Foto: George Cruikshank / WikiCommons

Oppgave: Retten til å bestemme over seg selv

Alle land bestemmer over seg selv og har rett til å forsvare seg dersom deres selvstendighet trues av andre.
  • Oppgave

Kongeriket Norge er et fritt, selvstendig, udelelig og uavhendelig rike.

Grunnloven § 1

Slik lyder første setning i Grunnloven vår. Språket er gammeldags, men poenget er at Norge bestemmer over seg selv og at ingen andre land kan ta kontroll over hele eller deler av Norge.

Så lenge Norge var i union med Sverige inneholdt denne setningen en del til, et kompromiss: «forent med Sverige under én Konge».

Det betød at Norge ikke var helt selvstendig allikevel. Sveriges konge var også vår konge. Deler av den norske regjeringen, altså de som styrte Norge i det daglige, satt i Stockholm. Langt fra Stortinget, som var valgt av det norske folk.

I unionen hadde vi heller ikke vår egen utenrikspolitikk. Denne ble bestemt av kongen og Norge fikk ikke lov til å inngå egne avtaler med andre land. Norges forhold til verden ble diktert fra Sverige.

Internasjonale samarbeid

Hvert lands rett til å bestemme over seg selv, er en grunnleggende kjøreregel i internasjonal politikk. Dersom et land uprovosert angriper et annet land, er det et brudd på denne regelen.

Slike angrep vil alltid få sterke reaksjoner fra verdenssamfunnet. I verste fall kan kriger og konflikter eskalere og bli større.

Det er også sånn at land samarbeider om ting. Noen land samarbeider også veldig tett. NATO, EU og FN er eksempler på internasjonale samarbeid som påvirker enten forsvar, handel eller andre politikkområder.

Jonas Gahr Støre holder pressekonferanse på et NATO-møte.
Norge samarbeider med andre land på mange områder, for eksempel om forsvarspolitikk.
Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Land samarbeider fordi de er tjent med det. Enten for sin egen sikkerhets skyld, for å skape økonomisk vekst eller for å løse andre utfordringer sammen.

Hvilke land som samarbeider, og hva de samarbeider om, påvirker verden. Sånn har det alltid vært, og det blir ikke noe mindre viktig i framtida.

Nedenfor finner dere oppgaver som tar for seg internasjonale samarbeid og konflikter om selvstendighet i dag. Jobb i små grupper eller individuelt. Dere velger selv hvordan dere vil presentere svarene.

Union og selvstendighet i dagens Europa

Analyser dagens situasjon i Europa med tanke på selvstendighet og union. Bruk både historiske og aktuelle hendelser som eksempler. Noen spørsmål du kan belyse er: • Hva betyr det å være et selvstendig land? • Beskriv kort Norges forhold til andre land. Hvilke land samarbeider vi mest med og hvordan? • Hva er de viktigste utenrikspolitiske utfordringene land i Europa står overfor i dag? • Hvordan påvirker internasjonale allianser og konflikter ulike lands selvstendighet og uavhengighet i Europa i dag? • Tiden rundt 1814 var preget av et brudd med gamle ideer om hvordan man tenkte på politikk og styresett. Drøft om vi står overfor et nytt brudd med gamle ideer i dag?

Kart over Europa
Foto: iStock
Kart over Europa
Foto: iStock

Denne artikkelen er en del av en læringssti om Grunnloven og 1814. Trykk på knappen over for å gå til startsiden.