Christie skjønte at Stortinget tøyde strikken. Svenskenes tålmodighet var i ferd med å ta slutt. Dagen før Stortinget skulle stemme gjennom de siste avgjørende tilpasningene og velge konge, mottok han trusler fra svenskene om at de var klare til å blåse krigen i gang igjen.
Heldigvis ble kongevalget gjennomført i tråd med den planen Christie hadde skissert opp noen uker tidligere. Norge fikk beholde store deler av Grunnloven fra Eidsvoll, med noen tilpasninger: Sveriges konge ble også Norges konge. Til gjengjeld ble også Norges selvstyre styrket på noen områder.
Hvorfor gikk egentlig Sverige med på alle kompromissene?
Hva skjedde med Karl Johan? Hvorfor trådte en av Europas mest fryktløse hærførere så forsiktig fram? Hvorfor gikk han med på så mange av Stortingets krav? Disse spørsmålene har historikere forsøkt å svare på i snart 200 år.
Karl Johan kunne tvunget Norge inn i union med Sverige helt på sine egne premisser, dersom han ville. Årsakene til at han allikevel ikke gjorde det, men lyttet til nordmennene, er flere.
Karl Johan ville unngå en lang krig og konflikt mellom Norge og Sverige. Dersom krigen førte til store tap på norsk side, ville den norske motstanden mot unionen vokst. Det ville ikke Sverige være tjent med.
Da var det bedre, tenkte Karl Johan, å gi Norge noe. Grunnloven kunne heller endres igjen senere, for å sikre mer makt til kongen på bekostning av Stortinget.
I Sverige var en del adelsmenn misfornøyd med at Karl Johan godtok så mange av de norske kravene. Kanskje var denne misnøyen også noe av grunnen til at Karl Johan ville bygge en god relasjon til Norge?