Bortsetting av barn på Røros
Les utdraget fra Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport til Stortinget:
«Flere samiske barn fra fattige familier ble tatt fra sine foreldre og slekt på Røros, helst så tidlig som mulig, og plassert i norske familier.
Slik skulle de oppdras og fornorskes til de var ferdige med konfirmasjonen, og en forsøkte også å holde dem som tjenestefolk hos nordmenn etter konfirmasjonen for å hindre at de dro tilbake til det samiske samfunnet.
Fra 1860 og frem til ordningen ble avviklet i 1883 ble sannsynligvis mer enn 20 samiske barn og deres familier berørt. I 1862 var for eksempel mer enn en tredjedel av de samiske barna i området bortsatt.
Initiativet og det konkrete forslaget om bortsetting av samiske barn på Røros kom fra fattigstyret og soknepresten i 1858–1859.
Røros fattigstyre og soknepresten så en økende fattigdom blant rørossamene, og fattigstyret var i liten grad villig til å hjelpe de fattige samene. Fattigstyret ville ikke gi dem fattighjelp siden samene ikke betalte skatt». S. 202.
Utdraget er kortet ned og omformulert til et enklere språk. Klikk her for å lese hele rapporten (PDF åpnes i ny fane).
Refleksjonsoppgaver
Gå sammen i par og svar på spørsmålene. Reflekter sammen og skriv ned svarene.
- Hva tenker dere om at norske myndigheter tok barn fra familiene sine?
- Hvordan tror dere at bortsetting av samiske barn har bidratt til fornorsking av samene?
- Er det rettferdig at kun de som betalte skatt fikk hjelp fra staten når de trengte det, eller burde det gjelde alle? Hvordan er det i dag?
- Hva tror dere bortsetting av samiske barn på midten av 1800-tallet gjorde med samers tillit til norske myndigheter?