Gå til innhold

Valget 2021

Stortingsbygningens fasade i portrettformat
Foto: Stortinget

Valget 2021

  • 8.–10. VGS
  • Tekst
  • Oppgave
  • 45 min
  • VGS
  • 8.–10.

Lærerveiledning

Denne oversikten oppsummerer valgresultatet 2021, og inneholder oppgaver om forholdet mellom partiene i perioden 2021-25.

Om opplegget

Formålet med opplegget er å gi elever på ungdomstrinnet og videregående skole en oppsummering av valgresultatet fra 2021, og en beskrivelse av veien fra valg til regjeringsdannelse.

Opplegget består av:

  • En tekst om valgresultatet og regjeringsforhandlingene.
  • Oppgaver om de politiske konsekvensene av resultatet.

Forberedelser

Det er en fordel om elevene har grunnleggende forståelse av partiene, maktfordeling og Stortingets oppgaver før de løser oppgavene på denne siden.

Gjennomføring

Her er et forslag til hvordan opplegget kan gjennomføres i klasserommet:

  1. Bruk tid først på å lese teksten.
  2. Gjør oppgavene i grupper.
Hvem vant? Hvem tapte? Hvordan styres Norge nå? Stortingsvalget 2021 førte til maktskifte og ny mindretallsregjering i Norge.
Erna Solberg i vandrehallen på valgnatt 2021
Foto: Stortinget
Jonas Gahr Støre i vandrehallen på valgnatt 2021
Foto: Stortinget

Maktforholdet mellom partiene på Stortinget endret seg ved valget i 2021.

De borgerlige partiene mistet flertallet sitt, og Erna Solberg måtte gå av etter åtte år som statsminister.

Dermed var det opp til de rødgrønne partiene, med Jonas Gahr Støre i spissen, å danne ny regjering.

Valgresultatet

Valget 2021 ga også ny rekord i antall partier på Stortinget. Hele ti partier ble valgt inn. I oversikten nedenfor kan du trykke på hvert parti for å lese mer om deres resultat:

Rødt

Rødt gikk fram fra 1 til 8 representanter.

Rødt kom for første gang over sperregrensa i et stortingsvalg, og fikk dermed en mye større stortingsgruppe enn de har hatt tidligere.

Til sammen fikk de 4,7 % av stemmene ved valget i 2021. Deres beste valgdistrikt var Oslo, deres dårligste var Møre og Romsdal.

Rødts logo

SV

SV gikk fram fra 11 til 13 representanter.

SV gikk litt fram sammenlignet med forrige valg, og sikret seg med sine 13 representanter en god strategisk posisjon på Stortinget.

Til sammen fikk de 7,6 % av stemmene ved valget i 2021. Deres beste valgdistrikt var Oslo, deres dårligste var Rogaland.

SVs logo

Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet gikk tilbake fra 49 til 48 representanter.

Selv om Arbeiderpartiet gikk litt tilbake sammenlignet med forrige valg, ble de landets største parti. Ettersom de andre rødgrønne partiene gjorde det godt, ble det et klart flertall til rødgrønn side på Stortinget.

Arbeiderpartiet fikk til sammen 26,3 % av stemmene. Deres beste valgdistrikt var Oppland, og det dårligste Møre og Romsdal.

Arbeiderpartiets logo

Senterpartiet

Senterpartiet gikk fram fra 19 til 28 representanter.

Senterpartiets store framgang ved valget 2021 bidro sterkt til å sikre rødgrønt flertall på Stortinget. Dermed var de i en god posisjon da regjeringsforhandlingene startet kort tid etter valget.

Til sammen stemte 13,5 % på Senterpartiet. Deres beste valgdistrikt var Sogn og Fjordane, mens det dårligste var Oslo.

Senterpartiets logo

MDG

MDG gikk fra 1 til 3 representanter.

Til tross for at MDG gikk fram, og gjorde sitt beste stortingsvalg noensinne, var mange i partiet skuffet over at det ikke gikk enda bedre. Partiet hadde gjort det godt på meningsmålinger før valget, og lå an til å komme godt over sperregrensen på 4 %, men det holdt ikke helt inn på valgdagen.

MDG fikk 3,9 % av stemmene ved valget. De gjorde det best i Oslo, og dårligst i Nord-Trøndelag.

MDGs logo

Pasientfokus

Pasientfokus gikk fra 0 til 1 representant.

Pasientfokus er et litt annerledes parti enn de andre på Stortinget. Ved valget i 2021 stilte de bare til valg i Finnmark. Der fikk de til gjengjeld flere stemmer enn både Høyre og FrP, og ble dermed valgt inn på Stortinget.

Til sammen fikk Pasientfokus 0,2 % av stemmene i hele Norge. I Finnmark fikk de 12,7 %, noe som holdt til å vinne et av Finnmarks mandater.

Pasientfokus' logo

KrF

KrF gikk tilbake fra 8 til 3 representanter.

KrF fikk mindre enn 4 % oppslutning, og havnet dermed under sperregrense. Derfor fikk de en betydelig mindre stortingsgruppe enn det de hadde hatt før valget 2021.

Før valget satt KrF i regjering, men ettersom de borgerlige partiene mistet flertallet, mistet også KrF denne makta.

3,8 % stemte på KrF ved valget 2021. Deres beste valgdistrikt Vest-Agder, mens de dårligste var Hedmark og Oppland.

KrFs logo

Venstre

Venstre fikk 8 representanter, og gikk verken fram eller tilbake.

Før valget 2021, satt Venstre i regjering sammen med Høyre og KrF. Selv om Venstre beholdt sine 8 representanter etter valget, gikk de andre borgerlige partiene tilbake. Dermed mistet Venstre regjeringsmakten de hadde hatt.

Til sammen fikk Venstre 4,6 % oppslutning. Deres beste resultat kom i Oslo, mens deres dårligste valgdistrikt var Finnmark.

Venstres logo

Høyre

Høyre gikk tilbake fra 45 til 36 representanter.

Høyres tilbakegang ved valget 2021 førte til at de borgerlige partiene mistet flertallet på Stortinget. Erna Solberg måtte dermed trekke seg som statsminister.

20,4 % stemte på Høyre ved valget 2021. Deres beste valgdistrikt var Akershus, det dårligste var Finnmark.

Høyres logo

FrP

FrP gikk tilbake fra 27 til 21 representanter.

Før valget i 2021 var FrP med på å sikre borgerlig flertall på Stortinget. Det siste året før valget satt de ikke selv i regjering, men med støtte fra FrP kunne Erna Solberg være statsminister.

Ettersom de borgerlige partiene mistet makten etter valget, mistet også FrP sin strategiske rolle som støtteparti for regjeringen.

Til sammen stemte 11,6 % på FrP ved valget i 2021. Deres beste valgdistrikt var Møre og Romsdal, deres dårligste var Oslo.

FrPs logo
Oversikt over partienes andel av de 169 representantene på Stortinget. Rødt: 8, SV: 13, Arbeiderpartiet: 48, Senterpartiet: 28, MDG: 3, Pasientfokus: 1, KrF: 3, Venstre: 8, Høyre: 36, FrP: 21.

Av 169 representanter på Stortinget, kommer 100 fra partiene Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV, Rødt og MDG. Det er dette flertallet som gir grunnlaget for en rødgrønn regjering i dag.

Selv om det er nærmest utenkelig at alle disse fem partiene skal sitte i regjering sammen, hadde de til felles at de heller ville støtte Støre enn Solberg som statsminister etter valget 2021.

I Norge dannes regjeringen av det eller de partiene som har støtte fra flest i Stortinget. Dette kalles parlamentarisme. Dermed lå alt til rette for at Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet skulle overta regjeringsmakten.


Hva menes med rødgrønne og borgerlige partier?

  • Det er vanlig å sortere partiene på Stortinget blant de rødgrønne eller borgerlige partiene.
  • Dette gjør man for å vise hvilke partier som sannsynligvis vil støtte de ulike regjeringsalternativene.
  • Til de borgerlige partiene regnes Høyre, FrP, Venstre og KrF.
  • Til de rødgrønne partiene regnes Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV og Rødt.
  • MDG omtaler seg selv ofte som et blokkuavhengig parti. Før valget i 2021, sa de likevel at de foretrakk Støre framfor Solberg som statsminister.
Erna Solberg og Jonas Gahr Støre hilser på hverandre.
Erna Solberg (H) gratulerer Jonas Gahr Støre (Ap) med valgseieren.
Foto: Stortinget
Melby og Støre på valgnatt 2021.
Guri Melby (V) og Jonas Gahr Støre (Ap) på valgnatta 2021.
Foto: Stortinget

Regjeringsforhandlinger

Selv om de er landets største parti, er Arbeiderpartiet langt unna å ha flertall i Stortinget alene. Derfor ville Arbeiderpartiet finne noen å samarbeide om regjeringsmakt med.

Det er to ting som avgjør hvilke partier som kan samarbeide i regjering:

  1. Størrelse: Partiene som skal samarbeide må ha mange nok representanter til at regjeringen kan få flertall for sine forslag i Stortinget.
  2. Politikk: Hvor enige er partiene som skal samarbeide? Klarer de i de hele tatt å foreslå og gjennomføre politikk som de er enige om?
Lysbakken, Støre og Vedum har pressekonferanse
Foto: Mattis Sandblad/VG
Støre og Vedum ser til venstre.
Foto: Mattis Sandblad/VG

Dagen etter valget møttes Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV for å finne ut om de kunne danne regjering. Til sammen har de tre partiene flertall på Stortinget.

Men etter en stund trakk SV seg fra forhandlingene. De var ikke fornøyde med gjennomslagene de ville fått i regjering. Særlig i miljøpolitikken var avstanden mellom de tre partiene for stor.

Dermed ble det opp til Arbeiderpartiet og Senterpartiet å danne en mindretallsregjering.

Mindretallsregjering

En mindretallsregjering kan ikke være sikker på å få gjennomslag for sine politiske forslag. Den må forhandle med ett eller flere opposisjonspartier på Stortinget for å få flertall for sine ønsker.

Selv om SV ikke ble med i regjering, er det nettopp SV regjeringen forhandler med først. En mindretallsregjering må inngå kompromisser, og SV får dermed påvirket regjeringen uten å sitte i den selv.

Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum kommer ut på slottsplassen.
Resultatet av valget 2021 ble en mindretallsregjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.
Foto: Stortinget
Kari Elisabeth Kaski og Trygve Slagsvold Vedum i debatt.
Regjeringen må dermed forhandle med SV og Kari Elisabeth Kaski i Stortinget for å få flertall.
Foto: Stortinget

Oppgaver om valgresultatet

a) På hvilken måte endret maktforholdet mellom partiene etter valget 2021? b) Rødt sa før valget at de ikke var interessert i regjeringsmakt. Hvorfor tror dere Rødt ikke ville det, selv om det lå an til rødgrønn valgseier? c) Drøft påstanden: "Det er altfor mange partier på Stortinget!"

Jonas Gahr Støre holder pressekonferanse i vandrehallen.
Foto: Stortinget
Jonas Gahr Støre holder pressekonferanse i vandrehallen.
Foto: Stortinget