Gå til innhold
Kortstokk med partilogoer.
Illustrasjon: Stortinget

Regjeringskabalen

Ville klassen lagt regjeringskabalen annerledes enn Jonas, Trygve eller Erna? Spill dere gjennom regjeringsforhandlingene i klasserommet!
  • VGS
  • Gruppearbeid
  • Spill
  • 90 min
  • VGS

Lærerveiledning

Regjeringskabalen passer for alle trinn i videregående skole. Det kan spilles av alle klasser, fra 5 til 35 elever.

Gjennom å spille regjeringskabalen, vil elevene lære om forskjellen på Stortinget og regjeringen, hvordan en regjering dannes, de ulike partiene som sitter på Stortinget, og deres politiske hjertesaker.

Spillet varer om lag 45-90 minutter, avhengig av hvor mye tid lærer ønsker å bruke på diskusjon og forklaringer underveis i spillet.

Spillets vanskelighetsgrad kan reguleres på flere måter. Vanskelighetsgraden øker jo flere partier/grupper som er i spill.

Kort om spillets gang

Først deles klassen inn i fem, syv eller ni partier. Hver gruppe velger hvilke hjertesaker fra sitt partis partiprogram som de ønsker å ha med seg inn i regjeringsforhandlinger. Partiene presenterer sine hjertesaker for resten av klassen.

Alle partier velger deretter ett annet parti som de ønsker å danne regjering sammen med. Dette pågår til to regjeringsalternativer er klare.

Partiene som nå er med i et regjeringsalternativ skal forhandle om en foreløpig regjeringsplattform. Partienes størrelse er avgjørende for hvor mange gjennomslag de får i disse forhandlingene.

Deretter skal partiene forsøke å få med seg et tredje parti inn i sine regjeringsalternativer. Det er nødvendig for å oppnå en flertallsregjering.

Partiene som foreløpig ikke er med i et regjeringsalternativ, velger én sak som de krever å få med seg inn i plattformen til et av regjeringsalternativene. De velger også én sak fra de andre partiene som må ut.

Partiene som allerede er med i et regjeringsalternativ må nå velge om de godtar det tredje partiets krav. Gjør de det, er sjansen stor for at vi får en flertallsregjering. Gjør de ikke det, får vi en mindretallsregjering.

Spillet avsluttes med refleksjonsoppgaver som gir lærer mulighet til å trekke linjer fra spillet over til diskusjoner om dagens situasjon.

Hjelpemidler og ressurser til gjennomføring

Utstyr

Spillet forutsetter følgende utstyr:

  • Én bærbar pc/nettbrett per gruppe, og en lærer-pc som kobles til storskjerm.
  • Elevgruppene logger seg inn med en kode som blir synlig når læreren oppretter et spill. Underveis i spillet får lærer og elever instruksjoner på skjermene sine.

Har du spørsmål eller tilbakemeldinger?

Vi har ikke anledning til å bistå underveis i gjennomføringen, men dersom du har spørsmål, tilbakemeldinger eller tanker om hvordan løsningen kan bli enda bedre, send oss gjerne en e-post: formidling@stortinget.no

Klarer dere å danne en flertallsregjering? Finner dere de samme samarbeidspartiene som de virkelige partiene, eller dukker det opp helt nye koalisjoner i klasserommet?

Skjermbilde fra promofilm om Regjeringskabalen
play-button

Se en kort innføring om Regjeringskabalen!

Om spillet

I «Regjeringskabalen» jobber elevene i partier og blir enige om sine hjertesaker, basert på de virkelige partienes program. De inngår kompromisser og finner løsninger for å oppnå politisk gjennomslag og regjeringsmakt.

Spillet er utviklet i samarbeid med partiene på Stortinget for elever i videregående skole, og er basert på de virkelige partiprogrammene og valgresultatet fra stortingsvalget 2021. 

Lenger opp på siden, under "Til lærer", finner du en utfyllende beskrivelse og lærerveiledning.


Har du innspill til endringer?

Vi ønsker innspill fra lærere til hvordan vi kan videreutvikle Regjeringskabalen! Vi setter pris på alle tilbakemeldinger, både korte og mer omfattende, gjerne knyttet til punktene under: 

  • Er spillet gjennomførbart i henhold til foreslått tid?
  • Opplever du at spillet er intuitivt for elevene, og for deg som lærer?
  • Erfarer du at elevenes utbytte er i henhold til læreplanen for samfunnsfag, og/eller eventuelt andre fag?
  • Er det deler av spillet du syns vi bør endre på?
  • Er det deler av spillet du syns fungerer spesielt godt, som vi ikke bør endre på?

Innspill kan sendes til formidling@stortinget.no.

Vi håper vi hører fra deg!