Gå til innhold
Tonje Brenna taler til Arbeiderpartiets landsmøte.
Tonje Brenna holder et innlegg på et møte hos Arbeiderpartiet.
Foto: Arbeiderpartiet

Hvordan jobber partiene?

Partiene er en viktig del av demokratiet vårt. Men hvem bestemmer egentlig hva et parti skal mene?
  • 8.–10. VGS
  • Tekst
  • 10 min
  • VGS
  • 8.–10.

Et parti er en organisasjon som jobber for å finne politiske løsninger på utfordringer i samfunnet. De ønsker makt og innflytelse der politiske beslutninger tas, for eksempel i Stortinget.

Når vi stemmer ved valg, stemmer vi på et parti. I Norge finnes det mange ulike partier å stemme på.

Partier står på stand under en valgkamparrangement.
Foto: Mona Hauglid/Arendalsuka

Partiene jobber både nasjonalt og lokalt

Partiene jobber ikke bare på Stortinget eller i regjeringen. De fleste partier har medlemmer over hele landet.

Partiene har lokallag i både fylker og kommuner. Medlemmene i lokallagene møtes for å diskutere saker som er viktige for partiet både lokalt og nasjonalt.

De som er medlemmer i samme parti, har til felles at de har like meninger i mange politiske spørsmål. I enkelte saker kan det allikevel være ganske store uenigheter internt i et parti. Ikke minst kan medlemmer fra ulike lokallag være uenige med hverandre.

Noen måneder før et valg, arrangerer partiene landsmøter. Der deltar medlemmer fra hele landet. De diskuterer hva slags politikk partiet skal jobbe for, og hva partiet skal mene i ulike politiske spørsmål.

Erna Solberg står på en talerstol
Erna Solberg taler under Høyres landsmøte i 2023.
Foto: Høyre
Tre personer holder opp en stemmeseddel med et tall på
På landsmøtet stemmer partiet over ulike saker til partiprogrammet.
Foto: Høyre

Hva er et partiprogram og hvorfor er det viktig?

Partiene samler alle standpunktene sine i et partiprogram. Her står det hva partiene mener i alle tenkelige spørsmål, for eksempel innvandring, miljø, skole og så videre.

Partiprogrammet fungerer som en slags kontrakt mellom partiet og velgerne. Kontrakten slår fast hva partiet skal mene og kjempe for i konkrete politiske saker.

Partiprogrammer ligger utover et bord.
Alle partiene lager partiprogrammer før et stortingsvalg.
Foto: Stortinget

For velgerne gjelder det å finne det partiet som man er mest enig med i de sakene som er viktigst for seg. Veldig få finner et parti som man er enig med i alle saker. Selv ikke politikere er enig med sitt eget parti i alle absolutt saker.

Folket bestemmer hvor mye makt et parti får

Hvor mange og hvilke av sakene fra partiprogrammet partiene kan få gjennomslag for, avgjøres av hvor mange stemmer partiet får i valget.

Et valgavlukke med stemmesedler for partiene fordelt i mindre hyller.
Foto: Sturlason/Oslo kommune

Det er valgresultatet som bestemmer hvor mange representanter de får på Stortinget eller i kommunestyret. Dette er helt avgjørende for hvor stor makt og innflytelse partiet vil ha framover.

Partier må ofte samarbeide med hverandre

Det er også viktig å være klar over at noen saker i partiprogrammet er viktigere for partiene enn andre. På Stortinget er det ingen partier som får flertall alene. Derfor må de samarbeide og inngå kompromisser.

En mann står på talerstolen. Bak mannen er det en plakat med teksten: høyre pluss venstre er lik sant
Abid Raja fra Venstre holder en tale om samarbeid på Høyres landsmøte i 2023.
Foto: Høyre

Da forhandler partiene seg imellom for å finne løsninger de kan godta sammen. Det innebærer ofte at noen må «gi fra seg» saker de har skrevet i partiprogrammet, til fordel for å få gjennomslag for andre.

Samtidig må partiene være forsiktige med å gjøre det for mye. Da risikerer de å bli straffet av velgerne ved neste valg, ved at velgerne deres ikke stemmer på partiet igjen.