Gå til innhold
Jonas Gahr Støre og resten av hans regjering kommer ut på Slottsplassen.
Statsminister Jonas Gahr Støre (A) og Trygve Slagsvold Vedum (SP) kommer ut fra slottet med resten av regjeringen bak seg.
Foto: Stortinget

Regjeringens oppgaver

Etter et stortingsvalg lager ett eller flere partier regjering. Det partiet, eller de partiene, med støtte fra flest stortingsrepresentanter lager regjering.
  • VO
  • Tekst
  • 10 min
  • VO

Statsministeren er regjeringens leder. De andre i regjeringen kalles ministre eller statsråder. Statsrådene har ansvar for ulike oppgaver i samfunnet. For eksempel har kunnskapsministeren ansvar for skolene i Norge.

Regjeringens viktigste jobb er å komme med forslag til politikk og å gjennomføre politikk.

1. Foreslå nye lover

Regjeringen foreslår nye lover, men det er Stortinget sin jobb å vedta lovene. Det betyr at flere enn halvparten av stortingsrepresentantene må stemme ja til regjeringens forslag, for at det skal bli en lov.

2. Foreslå statsbudsjett

Det er regjeringen som foreslår hva statens penger skal brukes til. Regjeringen lager altså et forslag til statsbudsjett, men flere enn halvparten av stortingsrepresentantene må stemme ja til forslaget for at det skal bli vedtatt.

3. Gjennomføre politikk

Regjeringen skal gjennomføre det Stortinget bestemmer. Regjeringen skal for eksempel bruke penger slik Stortinget har bestemt. Regjeringen skal også passe på at samfunnet styres etter lovene som Stortinget har bestemt.

Om dagens regjering

Jonas Gahr Støre er statsminister i Norge. Arbeiderpartiet og Senterpartiet sitter i regjering sammen.

Flertall

Forslagene fra regjeringen må få flertall i Stortinget. For å få flertall i Stortinget må forslagene få minst 85 stemmer. 

Arbeiderpartiet og Senterpartiet har bare 76 stortingsrepresentanter til sammen. Det betyr at de to partiene alene ikke har nok representanter til å få gjennom sine saker. 

Mindretallsregjering

Regjeringen Norge har i dag, er en mindretallsregjering. Regjeringen trenger støtte fra minst 9 representanter fra andre partier for å få flertall for sine forslag. 

Samarbeid

SV er det partiet på Stortinget som regjeringen ønsker å samarbeide med, men SV ønsket ikke å bli med i regjeringen. De var ikke fornøyde med hvilke gjennomslag de ville få. 

Men selv om SV ikke ble med i regjering, er det nettopp SV regjeringen forhandler med først.