Gå til innhold
Emilie Enger Mehl på talerstolen i Stortinget.
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) og stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap).
Foto: Stortinget

Hva er forskjellen på Storting og regjering?

Visste du at statsministeren ikke jobber på Stortinget? Regjeringen og Stortinget er begge politiske institusjoner, men har ulike roller.
  • 8.-10. VGS
  • Tekst
  • 5 min
  • VGS
  • 8.–10.

I Norge har vi maktfordeling. Dette er et viktig demokratisk prinsipp, som forhindrer at all makt i samfunnet samles på ett sted. I Norge deles makta mellom den lovgivende makt på Stortinget, den utøvende makt i regjeringen og den dømmende makt hos domstolene.

I praksis betyr dette at Stortinget og regjeringen har ulike oppgaver når det kommer til å styre landet politisk.

Hvem gjør hva?

De viktigste verktøyene politikerne har for å skape politisk endring, er lover og statsbudsjettet. Regjeringen foreslår både lovendringer og statsbudsjett. Stortinget vurderer forslagene, og bestemmer om de skal vedtas eller ikke.

Infografikk som illustrerer forholdet mellom regjeringen og Stortinget. Infografikken viser først et bilde av regjeringen på slottsplassen og deres oppgaver fordelt på tre bokser: 1) foreslår statsbudsjettet, 2) foreslår lover og 3) gjennomfører det Stortinget har vedtatt. Under bildet av regjeringen, vises et bilde av Stortinget, med deres oppgaver: 1) vedtar statsbudsjettet, 2) vedtar lover, 3) kontrollerer at regjeringen gjennomfører.
Illustrasjon: Stortinget

Når Stortinget har vedtatt en lovendring eller statsbudsjettet, skal regjeringen sørge for at denne politikken blir virkeliggjort. Det er det som menes med at regjeringen er den utøvende makt: de skal gjennomføre den politikken Stortinget har bestemt.


Ulike typer regjeringer

  • Det er forskjell på mindretallsregjering og flertallsregjering.
  • En mindretallsregjering består av medlemmer fra partier som har mindre enn halvparten av representantene på Stortinget.
  • For at noe skal bli vedtatt på Stortinget, må minst halvparten av representantene stemme for forslaget.
  • Når en mindretallsregjering foreslår en lov eller statsbudsjett, er de derfor avhengige av støtte fra andre partier enn de som er i regjering, for at forslaget skal bli vedtatt.
  • En flertallsregjering slipper å forhandle med andre partier enn de som er i regjering, fordi regjeringspartiene har flere enn halvparten av representantene på Stortinget.

Stortinget kontrollerer

I tillegg til å vedta lover og statsbudsjett, har Stortinget i oppgave å kontrollere regjeringen. Stortinget skal med andre ord passe på at regjeringen faktisk gjør det Stortinget har bestemt.

Denne kontrollen skjer på en rekke måter, blant annet ved at medlemmer av regjeringen kommer til Stortinget for å svare på kritiske spørsmål fra opposisjonen på Stortinget.

Hvis Stortinget mener at noen fra regjeringen har gjort en alvorlig feil, kan de faktisk gi regjeringen sparken, gjennom et mistillitsforslag. Da stemmer de over om de mener man kan ha tillit til statsråden det gjelder. Dersom flertallet ikke lenger har tillit, må statsråden gå av. 

Regjeringen styrer departementene

Stortinget består av 169 representanter, mens regjeringen normalt har rundt 20 statsråder. Statsrådene kalles også for ministre, som for eksempel kunnskapsminister, justisminister eller statsminister. 

Selv om statsrådene ofte kommer til Stortinget for å delta i debatter, har de ikke kontorene sine der.

Kveldsbilde av Victoria terrasse i Oslo
Utenriksdepartementet holder til på Victoria terrasse i Oslo.
Foto: Fredrik Varfjell/NTB

Statsrådenes arbeidsplass er i departementene. Hvert departement har ansvaret for et fagområde, som for eksempel utdanning, forsvar, eller helse- og omsorg. Hvert departement har enten én eller to statsråder som øverste ansvarlige. 

I departementene jobber det til sammen ca. 4500 mennesker. Disse skal forberede forslagene til statsbudsjett og lover som regjeringen kommer med, og iverksette Stortingets vedtak.