Kvinnelig representasjon i verden
De fleste parlamenter i verden er fremdeles sterkt mannsdominert. Noen steder er det ingen kvinnelige medlemmer i parlamentet i det hele tatt.
Kvinner som stiller til valg står mange steder overfor helt andre utfordringer enn menn. De må håndtere diskriminering basert på kvinners rolle i samfunnet, og må ofte kjempe hardere for å få støtte fra politiske partier til å stille til valg.
For å sørge for bedre kjønnsbalanse har noen land innført lover som sikrer kvinner et visst antall seter i parlamentet. Dette kalles kjønnskvotering og brukes blant annet i Mexico og De Forente Arabiske Emirater.
Flere internasjonale organisasjoner jobber aktivt for å fremme likestilling i parlamenter rundt om i verden, blant annet Den interparlamentariske union hvor også Norge deltar.
Oppgaver: Hvor godt er kvinner representert i andre land?
I denne oppgaven skal du undersøke hvordan kvinner er representert i andre land. Ta utgangspunkt i ti land: Norge, USA, Cuba, Qatar, Rwanda, og fem som dere velger selv.
- Finn ut hvor stor prosentandel kvinner det er i disse landenes parlamenter. Du kan for eksempel bruke nettsiden til IPU for å finne dette.
- Lag en tabell eller diagram som viser forskjellen mellom landene.
- Er det noen av funnene som overrasker deg?
- Syns dere kjønnskvotering er rettferdig? Hvorfor/hvorfor ikke?
- Undersøk om noe lignende gjøres i norsk politikk.