Gå til innhold

Historien om flagget

17. mai tog i Karl Johansgate
Foto: Stortinget

Historien om flagget

  • 1.-4. 5.-7.
  • Tekst
  • Kreativitet
  • 20 min
  • 1.–4.
  • 5.–7.

Lærerveiledning

Flagget vårt er over 200 år gammelt. Denne artikkelen forteller historien om hvorfor flagget ble som det ble.

Om opplegget

Alle vet hvordan flagget vårt ser ut, men det kunne vært helt annerledes! Artikkelen har mange bilder, og elevene kan selv lese den. Du kan lese den høyt for klassen.

Fargeleggingsoppgave

Når dere er ferdige med å lese historien om flagget, kan dere fargelegge de ulike forslagene selv. Alle flaggforslagene kan lastes ned og skrives ut i A4 eller A3 format: 

Visste du at det norske flagget er over 200 år? Bli kjent med flagghistorien vår og fargelegg ditt fantasiflagg!

For lenge siden var Norge en del av Danmark. Landet het Danmark-Norge og kongen bodde i København. Flagget vårt var rødt med et hvitt kors. I dag kjenner vi det best som det danske flagget.

I 1814 fikk Norge sitt eget flagg. Flagget var likt det danske, men hadde en løve i den ene ruten. De kalte det Løveflagget.

Et rødt flagg med hvitt kors i midten. Øverst i høyre hjørne er det en løve.
Løveflagget fra 1814.
Foto: Trollbu/Digitalt museum

Kort tid etter fikk Norge enda et flagg. Dette var blått og gult med et merke innerst ved stangen. Flagget kalles unionsflagget, og nå hadde Norge to flagg. 

Unionsflagget var ganske likt det svenske flagget. For nå var nemlig den svenske kongen, også konge i Norge.

Maleri av en skonnert med store seil og to flagg.
En skute med både løveflagget og unionsflagget.
Foto: Bergen Sjøfartsmuseum

Norske skip måtte bruke unionsflagget når de skulle seile langt. De måtte vise at de var i union med Sverige, ellers kunne de bli kapret av pirater! De svenske skipene hadde nemlig betalt for sjøpass og kunne seile trygt.

Etter hvert var det mange som mente at Norge burde ha sitt helt eget flagg. Flere tegnet sine egne forslag og sendte dem til Stortinget. Forslagene var veldig ulike!

Et flagg med et hvitt kors i midten. Rød firkant øverst til venstre og nederst til høyre. Blå firkant øverst til høyre og nederst til venstre.
Foto: Stortinget
Flagg med grønne felt øverst og nederst, svart i midten med en rødfirkant med en gul løve i midten.
Foto: Stortinget

Det kom brev med flaggforslag i rødt, hvitt og blått.

Og noen i svart og grønt.

Stortinget diskuterte forslagene lenge, men ble ikke enige.

Noen mente at løven burde være med. Andre mente at flagget måtte ha et kors. Mange ville ha fargene rødt og hvitt. Rødt fordi det var Norges hovedfarge og hvitt fordi det ble brukt av norske konger for lenge siden.

Flagg delt i fire: øverst til venstre er det en tegnet løe, øverst til høyre og nederst til venstre er det en rød rute og nederst til høyre er det fem gullkors
Foto: Stortinget
Et flagg med et hvitt kryss i midten som deler flagget i fire trekanter: to blå og to røde. De blå er øverst og nederst, de røde på høyre og venstre side. I midten er det en rød sirkel med en gul løve inni og en krone på toppen.
Foto: Stortinget

Men rødt og hvitt ble for likt det danske flagget, det synes i hvert fall Fredrik Meltzer. Han ville heller ikke ha med løven. Det ville jo være altfor vanskelig å male den på flagget. Før malte man nemlig sine egne flagg.

Rødt flagg med hvitt kors og blått kors i  midten. Det er flagget vi har i dag.
Foto: Stortinget
Et papir med et norsk flagg og teksten Gillas.
Foto: Riksarkivet

Fredrik Meltzer tegnet sitt eget forslag: et rødt flagg, med et hvitt og et blått kors.

Stortinget likte dette forslaget og senere ble det også godkjent av Kong Carl Johan.

For dem som allerede hadde et dansk flagg var jo dette sikkert veldig fint, kanskje de kunne male et blått kors i midten av flagget?

Helt siden 1821 har det norske flagget vaiet i rødt, hvitt og blått. Disse tre fargene kaller vi «frihetens farger», og det er ganske fint å tenke på når vi feirer 17. mai.

17. mai tog utenfor Stortinget.
Foto: Stortinget