Ta ordet selv
Hva er du opptatt av?
Vi har alle saker som er viktige for oss. Noen er opptatt av idrett, noen av miljø og andre av dyr. Kanskje kjenner du flere som er opptatt av det samme som deg? Sannsynligvis er det flere, enten på stedet du bor, i Norge eller i verden! Men hva kan du gjøre for å påvirke det som bli bestemt?
Du kan ta kontakt med de som bestemmer
Hvis du er uenig i hvordan noe blir gjort på skolen din, så kan du først prøve å snakke med læreren din eller elevrådet. Kanskje er det mulig å få gjort noe med det?
I kommunen din og i Norge er det politikerne som bestemmer. Hva med å sende dem en e-post, et brev eller ringe og forklare saken din?
Politikere er travle folk, som får mange spørsmål. Derfor er det lurt å prøve å fange oppmerksomheten deres. Vær tydelig og kom gjerne med forslag til løsninger. Hvis saken din er viktig for mange, er det lurt å fortelle det.
Du kan ta ordet selv
Hva med å skrive et leserinnlegg i avisen? Mange aviser og andre medier trykker tekster de får tilsendt. Sannsynligvis har du en lokalavis der du bor. Du kan også ringe dem og forklare saken. Kanskje avisen har lyst til å lage en reportasje om det?
Når du er over 13 år kan du også bruke sosiale medier.
Du kan organisere deg
Hvis det er noe du er spesielt opptatt av eller du synes er spennende, kan det være lurt å undersøke om det finnes en organisasjon for nettopp dette.
En organisasjon er en gruppe mennesker som har noe til felles. Eksempler på organisasjoner er Miljøagentene, Røde kors eller Dyrevernalliansen. Flere organisasjoner har egne klubber eller lag for barn.
Blir du medlem i en organisasjon, støtter du saken de jobber for. De som styrer organisasjonen jobber for å påvirke politikerne. Da har de alle medlemmene med seg og det gjør dem sterke.
Du kan aksjonere
Å aksjonere betyr å gripe inn i noe. Hvis det er noe du vil forandre, kan du prøve å gjøre noe med det.
Det er flere måter du kan aksjonere på. Blant de mest kjente er underskriftskampanjer og demonstrasjoner. Disse kan foregå på et sted eller være digitale. Ofte er det organisasjoner som planlegger aksjonene. Jo flere som deltar i aksjonen, jo større er sjansene for at andre legger merke til den. Da blir det synlig for politikere at dette er noe som mange er opptatt av. Kanskje noen av dem da vil jobbe for saken?
Du kan bruke stemmeretten
Fra og med det året du fyller 18 år kan du delta i valg og stemme på det partiet du er mest enig med.
I stortingsvalg velger vi folk som skal sitte på Stortinget. I kommunevalget velger vi hvem som skal bestemme i kommunene.
Oppgave
Nå skal dere finne en sak dere er opptatt av, og engasjere dere i den. Oppgaven har fire deler. Start med del 1.
Lykke til!